Krönika: Grattis SHK! – men nu krävs ett ännu tuffare jobb

Att vara överlägsen sitt motstånd gång på gång. Att ­avancera tre divisioner på lika många säsonger. Strömstads handbollsdamer har stått för en längre tids ­imponerande insatser och utveckling. Och med på framgångsvågen har föreningen även sitt herrlag och en stor ungdomssektion.

ANNONS
|

SHK:s damer stod i söndags på golvet i aktivitetshallens a-hall med guldhattarna på. Strömstadslaget har vunnit division 3 västra. Och de har gjort det genom att vara bäst – på allt.

Laget har tagit 25 av 28 möjliga poäng under säsongen. En förlust. En oavgjord. 12 vinster. 370 mål framåt. 263 insläppta. Laget har gjort flest antal mål av alla lag i serien och släppt in färst. Det ger en positiv målskillnad på 107 mål. Närmast kommer toppkonkurrenten Sporttjejerna komma med runt 30/40+ i målskillnad.

Bakom statistiken ligger mer än handsbollsspelet. Bakom ligger individer. Individer som har svetsats samman för maximal utdelning. Att låta viljan att vinna vara större än rädslan att förlora, det är ingen klyscha. Det är en sanning.

ANNONS

För står du där som segrare, match efter match. Efter att vid närmare varje seger ha vunnit med 10 mål, ibland mer. Demonerna tränger sig på. Lusten att vara hungrig på mer, falnar.

Tvivlet infann sig aldrig hos SHK.

Jag hade förmånen att följa med laget i uppladdningen inför hemmamatchen mot Heidlös. Trots att det då var två veckor kvar innan säsongens sista match skulle spelas var det, jag vet inte för vilken gång i ordningen, ännu en gång som SHK spelade med pressen på sig själva då de sedan en längre tid tillbaka haft saken i egna händer. Det är inget som alla lag klarar av.

Med Johan Brandberg i spetsen som tränare har han under det knappa halvår vi hörts av innan och efter matcher alltid talat med en stor hunger och positivism. Ett otroligt fokus på det egna spelet. Att det ”vi” gör, det är ”vi” bäst på i serien. En respekt mot motståndet, men också en underton av njutning och trygghet att han faktiskt leder seriens bästa lag.

För två veckor tog SHK:s herrlag hem seriesegern i division 5. Nästa år väntar division 4. Någon tydlig bild om hur Strömstadsherrarna stod sig mot seriekonkurrenterna fick vi inte förrän i februari då laget haft ett minst sagt haltande spelprogram på grund av motståndarlag som skjutit upp matcher. Men när det väl var dags för match, ja då levererade herrlaget.

ANNONS

Under dessa två representationslag finns resten av Strömstad handbollsklubb. En barn- och ungdomssektion med närmare tio lag, jämställt med flick- och pojklag. En bredd i föreningsverksamheten anser jag är nyckeln till långvarig framgång. Självfallet kan, och ska, SHK utnyttja närheten till handbollsnationen Norge med förvärv, men det är inte där utmaningen ligger.

Kommande säsong kommer det bli tufft för SHK:s damer i division 2. Det kommer att krävas en minst lika stor hunger och än mer resurser för att utveckla, motivera och prestera. Med seniorlag som spelar med stort hjärta och har föreningens unga något att se upp till - och fram till.

Grattis ännu en gång till framgångarna Strömstad HK. Men nu krävs ett stenhårt jobb för att fortsatt hålla vågen i rullning som ni nu surfar på.

ANNONS