Cykel-VM i Bergen kan få förödande ekonomiska konsekvenser för Norges cykelförbund. Arkivbild.
Cykel-VM i Bergen kan få förödande ekonomiska konsekvenser för Norges cykelförbund. Arkivbild.

Konkurshot i Norge efter cykel-VM

Norges cykelförbund riskerar konkurs. Cykel-VM i Bergen blev en folkfest, men väntas ge ett gigantiskt ekonomiskt underskott.

ANNONS
|

Det egna kapitalet var fyra miljoner kronor vid årsskiftet och förbundet är 100-procentig ägare i Bergen 2017, VM-arrangören, som väntas gå back ordentligt.

- Vi vet inte hur illa det är, men det är illa, det är råder det inget tvivel om, säger Arild Salte, chef för intresseorganisationen Norges cyklistförening, till NRK.

Förbundet har gått i de "klassiska lyxfällorna" enligt Arild Salte, som är ekonomisk rådgivare till vardags och starkt kritisk till förbundets agerande. Bland annat har förbundet inte räknat med valutaförändringar gällande den licensbetalning till Internationella cykelförbundet som krävs för att arrangera VM. En summa som nu blir motsvarande 65 miljoner kronor i stället för 50 miljoner.

ANNONS

- Den borde ha betalts före VM, säger Salte, som bara ser en utväg för förbundet: att säga upp anställda.

Cykelförbundet hoppas att staten ska skjuta till pengar. Men där finns inga garantier.

"VM har redan fått 52 miljoner från staten. Det totala beloppet är 12 miljoner mer än de ursprungligen ansökte om", meddelar Bård Folk Fredriksen på Kulturdepartementet.

TT
ANNONS