Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Ju-jutsu – mer än en kampsport

Strömstads Tidning gör ett nedslag i Valemysskolans gymnastiksal. Det är tisdag och mellan klockan sju och nio på kvällen huserar Strömstads ju-jutsu i hallen. Utövarna börjar bygga ihop den matta som ju-jutsu kräver.

– Man kan beskriva det som ett motionssystem som ska göra oss svettiga av självförsvarsövningar. Vi jobbar in nya reflexer för kroppen som förhoppningsvis ska sätta sig i ryggmärgen. Men man blir aldrig klar, det finns alltid saker att lära sig.

Orden är ju-jutsu-instruktören Håkan Johanssons. Ju-jutsu är en av väldigt många typer av kampsporter. Just ju-jutsu har sitt ursprung ur 1500-talets Japan.

– Samurajerna tränade på att slåss med alla slags vapen. Dessa färdigheter kallades bujutsu. I närstrid behövde man göra slut på varandra med bara händerna. Denna träningsmetoder kallades för ”mjuk teknik”, Ju-jutsu, berättar Håkan Johansson.

Ju-jutsu har sitt ursprung i budo.

– Budo betyder kampens väg och judo betyder den mjuka vägen. Ju-jutsu betyder mjuk teknik och ju-jutsu är i viss del från bu-jutsu, förklarar Håkan Johansson vidare.

Det är inte helt lätt att hålla reda på de olika kampsporterna. Klart är att det finns flertalet olika inriktningar på ju-jutsu. Ur jujutsu utvecklades under 1900 talet Judo, Aikido, och Brasiliansk jiu-jitsu.

Numer finns även Sport ju-jutsu som är en typ av matchträning.

Men den svenska, den som Strömstads ju-jutsu utövar kallas ju-jutsu Kai. En inriktning som syftar på självförsvar och i vissa ögon något våldsam. Vill du tävla i Sverige är det judo som ligger närmst bland kampsporterna i Sverige.

Denna tisdag är fem utövare på plats. Håkan Johansson går igenom träningens upplägg. I dag läggs nivån på blått, grönt och brunt bälte.

Kropparna ska göras redo för kamp, slag och kast. Då är en ordentlig uppvärmning på sin plats. Alla leder och muskler gås igenom.

Callie Johansson och Maggan Bergstedt är träningspartners denna kväll när utövarna ska vara två och två. Callie har tränat ju-jutsu från och till i tio år, ända sedan hon var 14 år gammal. Maggan är inte fullt så erfaren efter drygt ett år inom ju-jutsu, men tidigare har hon utövat judo.

De tar tag i varandra, vrider, vänder och kastar. Det låter högt när de faller i mattan.

Gör det ont?

– Det känns lite i början, ont gör det kanske första året, säger Maggan Johansson.

– När man börjar i ju-jutsu är det inte så att man går på tekniken i slag och kast direkt. Bland det första du lär dig är hur du ska falla, förklarar Callie Johansson.

Vidare går de igenom flera olika grundtekniker. I träning på grundteknik gör inte Uke något speciellt motstånd. Uke är namnet på motståndaren och betyder fiende. När man sedan går vidare med försvarsteknik ger Uke något mer motstånd. När teknikserien är genomförd och Uke fått nog klappar Uke i mattan för att markera att motståndaren ska släppa.

– Jag har en låg smärttröskel och får lätt ont, men ändå lever jag i det här. Vem som helst, som kanske inte har problem med ryggraden, höftben eller höftkula kan utöva ju-jutsu, säger Håkan Johansson.

Våldsamma inslag i kampsporter diskuteras inte sällan. Håkan Johansson är tydlig med att påpeka att det finns tydliga regler, och lagar, över vad de får träna på och inte.

– Det vi tränar i ju-jutsu ska hållas inom ramen för svensk lagstiftning, nödvärnslagstiftningen. Så om jag blir överfallen vid en bankomat i stan och utövar ju-jutsu-teknik mot förövaren ska jag också kunna vinna i tingsrätten. Att våldet jag eventuellt utövat ska vara inom ramen för självförsvar, inte övervåld, förklarar Håkan Johansson.

I debatten om främst kvinnors otrygghet ute i samhället säger han att ju-jutsu kan vara ett stärkande alternativ för kvinnor som vill känna sig mer trygga.

– Jag tror att det bästa för att stärka kvinnors trygghet är att umgås med män, och att till exempel träna kampsport med just män. Det är bra för samhället. Det handlar inte om att utöva våld, utan att försvara sig, säger Håkan Johansson.