Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

laektare
Slutspelsladdning. Vid lunchtid på söndagen drog slutspelet igång. Inför laddade deltagarna på läktaren i aktivitetshallen.

Ingen lokal segrare i Swedish Masters

Swedish Masters, en del av SMPT, Short mat players tour, avgjordes i Strömstads aktivitetshall i helgen. 18 mattor hade rullats ut i A-hallen för de 108 deltagarna.

Rosa Albrektsson, Grebbestads Bowls Club, inledde helgens tävling starkt. Segern i första matchen på lördagen med 19-4 mot norrmannen Erik Walström följdes upp med en knapp seger med 11-10 mot engelsmannen Adam Easthope. Och när söndagens slutspel inleddes var resultaten på hennes sida. Vinst med 12-10 mot norrmannen Kjetil Grønseth och 11-10 mot Lars Hansen, Överby IF.

I åttondelsfinalen i A-slutspelet ställdes hon mot belgaren Dimitri Payne som blev ett pinnhål för tuff och belgaren vann.

– Matchen var jämn, men egentligen låg jag i underläge hela tiden men lyckades hålla ner siffrorna och pressa lite, säger Rosa Albrektsson, Grebbestad Bowls Club.

Och tack vare belgaren Dimitri Paynes seger mot Rosa klev han upp som etta på världsrankningen i Short Mat-touren.

– Jag såg att han blev rörd till tårar. Kul att kunna utmana honom i matchen. Det har gått helt otroligt bra för mig den här helgen, över förväntan. Jag är glad över att jag kom såhär långt och att jag vann mot Lars Hansen, Överby, det har jag aldrig gjort förut, säger Rosa Albrektsson.

Förra årets vinnare av samma tävling, och därmed titelförsvarare, Marcus Almén inledde tävlingen med förlust mot belgaren Jonathan Payne. Men sen tog det sig, fyra raka segrar innan hans ställdes mot föreningskamraten Thomas Karlsson. En match Marcus Almén vann med 10-6.

– Det som är bra med att möta en klubbkamrat är att man vet att någon från föreningen kommer ta sig vidare, säger Marcus Almén.

Sedan var dags för åttondelsfinal där han ställdes mot engelsmannen Jack Pye. En match där Marcus Almén helt enkelt inte räckte till vilket ledde till utslagning i turneringen.

– Han var bättre än mig. Jag hade för många misslyckade slag. Taktiskt sett är jag nöjd med alla beslut under matchen, men slagen var inte tillräckligt bra, säger Marcus Almén.

Och att chansen att försvara titeln skulle försvinna redan i åttondelsfinalen var något för tidig.

– Jag hade väl hoppats att jag skulle kunna ta mig till kvartsfinal. Men det är så jämnt och så många som har chans att vinna. Då måste man kanske sätta 44 slag per match. Man kastar 48 i en match. Men i åttondelen hade jag kanske 40 som satt där de skulle, säger Marcus Almén.

En som däremot kom till kvartsfinal var Grebbestad Bowls Tommy Dahlgren. Där ställdes han mot engelsmannen Paul Seaman. Men orken tröt och Grebbestadspelaren fick nöja sig med kvartsfinal och därmed bäste skandinav.

– Målet inför tävlingen var kvartsfinal, så på så sätt är jag nöjd. Men just nu är det ändå lite surt, säger han.

Spelarna har under helgen hållit igång från klockan 9 på morgonen till tidig kväll. Något som sätter sina spår då koncentrationen ska var på topp.

– Det är väl inte så illa av en 61-åring att komma såhär långt ändå, säger Tommy Dahlgren ödmjukt.

Överby IF är med och arrangerar tävlingen till viss del, matcherna spelas på deras mattor och föreningen har haft ett visst ansvar. Men tävlingsapparaturen sköts till huvuddel av ett engelskt team. Philip Mills är tävlingsansvarig och är mycket nöjd med helgens turnering.

– Det är femte året vi har tävlingen i Strömstad, andra i den här hallen. Över hundra spelare från sex olika nationer. Mest roligt är att se hur de svenska spelarna har utvecklats och blir allt bättre, mycket tack vare att vi har de här tävlingarna på deras hemmaplan, säger Philip Mills.

– Vi är väldigt glada över att få hålla tävling här i Strömstad. Vi har alltid haft den på vintern, men vi ser över om vi i framtiden ska arrangera en annan årstid framöver, säger Philip Mills.

P.J Gallagher från Irland vann mot belgaren Jonathan Payne i finalen med 10-5.

Fakta: Några lokala resultat

Cup Knockout (a-slutspel): Tommy Dahlgren, Grebbestad (ut i kvartsfinal), Rosa Albrektsson, Grebbestad (ut i åttondelen), Marcus Almén, Överby (ut i åttondelen), Thomas Karlsson, Överby (ut i sextondelen), Lars Hansen, Överby (ut i sextondesfinalen)

Plate Knockout (b-slutspel): Dick Almén, Överby (ut i åttondelen), Jörgen Karlsson, Grebbestad (ut i åttondelen)

Shield knockout (c-slutspel): Robert Larsson, Överby (ut i sextondelsfinalen)