Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

I Norrvikens Stars är man som alla andra

På tisdagar har Norrvikens Handikappidrottsförening ­träning i Strömstiernaskolans idrottshall. Eller, Norrvikens HIF ­heter de inte längre. Nu är det nygamla Norrvikens Stars som ­gäller.

– Man får inte längre heta handikappförening, det svenska förbundet har bytt namn till Svenska paraförbundet. Då tänkte vi att Norrviken Stars blir jättebra, det hette vi faktiskt för 15 år sedan, säger Anita Hansson, en av föreningens ledare.

Till Norrvikens träningar är personer som har någon typ utan fysisk eller psykisk funktionsnedsättning välkommen. Oftast står det boccia på schemat, men ibland finns andra inslag på träningarna, så som innebandy och friidrott.

Men för 15 år sedan var det mest fotboll som gällde. Just 2001 slogs de två paraföreningarna Strömstads handikappidrottsförening och Tanums lek och idrottsförening ihop. Bildades gjorde Norrviken.

– De aktiva medlemmarna bor i Strömstad eller Tanum, sen har vi kanske några stödmedlemmar som bor någon annanstans, berättar Camilla Sjögren Falk, föreningens kassör.

Idag har föreningen 80 medlemmar. Just denna träning är 12 aktiva medlemmar på plats för att spela boccia. Men innan träningen sätts igång får föreningen besök av ett eget lucia-tåg. Därefter delar Jessika Hansson, ledare, in alla i lag om fyra.

Det märks att utövarna har koll på reglerna. Matcherna är snabbt igång och de blåa och röda sandfyllda boccia-klot rullas och kastas för att träffa, eller komma så nära det vita klotet.

Anders Falk och Hildring McHugh Tuomisto har varit medlemmar i drygt 15 år.

– Det bästa med Norrviken är att åka och titta på fotbollsmatcher. Man träffar också vänner, några i Norrviken jobbar på samma jobb som mig, säger Hildring McHugh Tuomisto.

– Ja, fast jag tycker det är roligare när vi åker på hockey, säger Anders Falk.

Utöver träningarna på tisdagar arrangerar även förening andra aktiviteter. Så som att åka till Göteborg för att titta på allsvensk fotboll, eller att delta i Göteborgsvarvet Special.

Föreningen har tack vare ekonomiska bidrag och stipendium kunnat köpa en Racerunner, en cykel som går att anpassa utifrån de olika utövarnas fysiska förutsättningar. Cykeln är meningen att använda inom friidrott på löparbanor.

– Vi ska köpa en till cykel nu, en storlek mindre än den vi har. Tack vare pengarna vi fått kan vi även köpa tillbehör så som sadlar och andra magplattor så fler kan använda cyklarna, säger Camilla Jahren, ordförande.

 

Fakta: Norrviken Stars

Bildades 2001 med namnet Norrvikens Handikappidrottsförening. Föreningen bildades i samband med en sammanslagning mellan Strömstad Handikappidrottsförening och Tanums Lek och idrottsförening.

Föreningen vänder sig till individer med någon form av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning

Inget krav på medhavande ledsagare finns, ledarna på plats hjälps åt, men vid utflykter krävs i vissa fall individuellt stöd.

Har cirka 80 medlemmar totalt, både aktiva utövare och stödmedlemmar.