Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Han gör skillnad för folkhälsan

Terrängbanan på Erlandseröd är hans livsverk. Likaså utegymmet i anslutning till motionsspåren. 2016 års folkhälsopris går till Christer Desmo.

Christer Desmo tänker på träning varje dag.

– Jag försöker träna varje dag, men det är inte alltid det blir så. Allt mellan en promenad eller att jag springer milen, säger Christer Desmo.

Han är uppväxt i Strömstad och växte också upp inom föreningslivet. Som ung utövade han bland annat handboll, fotboll, friidrott och militär femkamp. På 70-talet kom han trea i junior-SM i militär femkamp och blev uttagen som reserv inför VM i Österrike. Men oturen var framme under en fotbollsmatch med IFK Strömstad och Christer Desmo bröt benet och fick lämna sin reservplats.

– Det blev en kort karriär inom den militära mångkampen. Efter benbrottet slutade jag i princip, berättar Christer.

Men på fotbollsplanen stannade han länge, ända tills han var drygt 40 år representerade han IFK Strömstad.

Samtidigt har Christer genom hela sitt liv haft löpningen som en röd tråd. Löpträna gav honom bättre förutsättningar som fotbollsspelare då han orkade mer på planen.

Några löpare drog sig ur Strömstads IF under tidigt 2000-tal och Strömstad Löparklubb bildades. En av dem var Christer Desmo. Innan dess, på 90-talet hade terrängbanorna på Erlandseröd tagit form. Med Christer Desmo som banläggare i samspråk med föreningsvänner och kommunens aktivitetsenhet.

– Jag gick runt i skogen med en grävmaskin och la banan. Behöver vi stötta upp den idag räcker det med en spade.

Just den här dagen i början på januari har den töande snön frusit under natten och partivis är det halt uppe vid terrängbanan på Erlandseröd. Den lilla stugan vid starten är spartanskt inredd, här inne finns inte mer än vad som behövs. Stugan används av Strömstads Löparklubb och härifrån kan bland annat tidtagningen skötas.

Erlandseröds terrängbana är Christer Desmos livsverk. Och för snart ett år sedan utvidgades träningsmöjligheterna genom ett utegym som i höstas även fick tak. Redskapen har Christer tillsammans med en vän snickrat ihop. Inköp av virket har finansierats av Strömstad Löparklubb och specifika sponsorer.

– Jag konstruerade redskapen utifrån egna erfarenheter av träning, säger Christer Desmo.

All utrustning är gjord av trä och samspelar naturligt med skogsmiljön runt omkring. Vid varje redskap finns inplastade instruktioner på hur träningsövningen kan utföras och det finns fler träningstips i en låda där det gömmer sig ännu fler redskap. Och allt detta är alltså kostnadsfritt för besökare.

Och vad som glädjer Christer Desmo mest är att aktiviteten i terrängspåren och på utegymmet är stor.

– Det är sällan som terrängbanan är tom. Förutom löparklubben så nyttjas området mycket av äldre som vill motionera.

Och denna måndagsmorgon kommer just ett stort gäng med kvinnor som har stavarna med sig i högsta hugg, hälsandes på Christer.

– Det är lite halt därute idag, varnar Christer innan gruppen försvinner in i skogen.

Det finns en målgrupp som Christer gärna vill se fler av på Erlandseröd.

– De yngre vuxna i åldrarna 20-35 år, som egentligen kanske har de bästa förutsättningarna för att träna här, är det inte många av, säger han.

Trotts att han arbetar på Infratek, engagerar sig ideellt i föreningen där han även är kassör sen många år tillbaka och är löptränare, och tränar själv, ser han sig som lat.

– Hehe, jag ser mig som lat ja. Jag hade kunnat göra mer, säger han.

Något sega vader har kommit med åren och begränsar stundtals Christer i hans egen träning och utövande. Men sportintresset har han alltid haft.

– Jag har alltid varit en sportkille. Jag gillar ju att titta på vinterstudion på helgerna, främst skidåkningen, inte så mycket alpint. Och så tittar jag på stora landslagsturneringar som VM, i flera sporter, och OS tycker jag är kul, säger han.

Utöver föreningslivet och träning gillar Christer att fotografera. Speciellt djur. Och han har bland annat varit på två resor till Afrika med sin dotter för att fotografera.

– Jag har varit på safari i Kenya och volontärresa i Zambia. Att gå bland vilddjur som geparder och fotografera var häftigt alltså, säger han samtidigt som det lyser i hans ögon.

 

Fakta: Christer Desmo

Ålder: 62

Familj: En dotter

Favoritmat: ”Kolhydratladdning med spaghetti och köttfärssås. Men jag lagar inte så mycket mat, äter mycket ute”.

Drömresa: ”Någonstans där man kan fotografera fåglar.”