Lokalt lopp. Strömstadmilen, som arrangeras för 27:e gången, har under de senaste åren haft runt 1500 deltagare.
Lokalt lopp. Strömstadmilen, som arrangeras för 27:e gången, har under de senaste åren haft runt 1500 deltagare.

Fortsatt populärt med lopp för motionärer

En av fyra, 26 procent, kan ­tänka sig att springa ett eller flera lopp under 2017, visar en nyligen gjord rapport. Så frågan är, hur ser intresset för löpning ut i Strömstad och Tanum?

ANNONS
|

Den siffran, och många fler, redovisar Svensk friidrott i Löparrapporten som nyligen blev offentlig.

Att var fjärde svensk i åldrarna 18-79 år kan tänka sig att springa ett lopp, betyder 1,8 miljoner personer. Och hela 28 procent av de vuxna löptränar i stort sett varje vecka.

Löparrapporten visar också att boende i Västsverige har ett större intresse för halvmarathondistansen, något man kopplar samman med dragningskraften till Göteborgsvarvet.

Hos Strömstad löparklubb har medlemmarna ett stort intresse för att delta i lopp.

– De motionärer vi har är säkert iväg på 4-5 lopp per år. Det finns alltid någon som genomför en svensk klassiker också, säger Kent Hansson, ordförande i löparklubben.

ANNONS

Klubben brukar arrangera gemensamma resor till Lidingöloppet. Men att alla medlemmar deltar i samma lopp är inte vanligt.

– Det finns så otroligt många lopp att välja på och medlemmarna ska ju få åka på de lopp de vill och känner passar dem, säger Kent Hansson.

Under Strömstadmilen, som arrangeras av löparklubben, är de flesta av medlemmarna funktionärer. I den mån det går att planera är Kent Hanssons vilja att så många som möjligt ska kunna vara med och springa.

– Vi har inte många hemmalöpare med i vår egna tävling av den anledningen att vi arrangerar och behövs som funktionärer. Men vi kan se att deltagare från Tanum, både barn och vuxna, blir fler. Många kommer även från Norge. Men det är svårt att locka hit svenskar som inte är här för semester, de har så många andra lopp de kan välja.

Strömstad Löparklubb har flera olika löpargrupper kategoriserade efter ålder och ändamål.

En grupp finns för elit, motionärer, kvinnor och barn.

– Vi har 25-30 barn på varje träning, då är der mer lekbetonad löpning. För ungefär tre år sedan startade vi en grupp som i stort sett endast består av kvinnor, de har döpt sig själva till Snygglöparna. Just antalet kvinnliga medlemmar har ökat den senaste tiden, säger Kent Hansson.

ANNONS

I Tanum finns ingen förening lik Strömstads löparklubb. Tanums IF har en god friidrottssektion, men endast med sprintdistanser inom löpning. Men på fredag arrangerar Tanums IF påskmilen.

– Det finns ett intresse för löpning, därför arrangerar vi lopp, säger Ulf Brahm, ordförande Tanums IF.

Utöver distansen 10 kilometer arrangeras även lopp på distanserna tre kilometer samt 400 meter för de allra yngsta.

ANNONS