HOPP. Blir högre och högre med stigande ålder och antal träningsår.
HOPP. Blir högre och högre med stigande ålder och antal träningsår.

Fart, precision och helhetstänk

Strömstads Gymnastikklubb är tre år ung och fyllde aktivitetshallen med fart och precision under sin juluppvisning.

ANNONS
|

Strömstadsgymnasterna har valt truppgymnastik och helheten präglade uppvisningen, som i en scenografi med redskap och gymnaster placerade så att diagonala och räta linjer tecknades på hallgolvet, och med den som för ögonblicket genomförde en övning flankerad av övriga truppen.

Intresset för att se vad klubben sysslar med var stort. Den nya aktivitetshallen var i stort sett fullsatt av en publik som var med på noterna och raskt klappade takten till olika julsånger.

– Alla grupper får visa vad de tränar på, förklarar klubbens ordförande Gunnar Cervin, som också är den som drog igång verksamheten.

– Min hustru har tränat gymnastik förut och våra barn var intresserade, förklarar han.

ANNONS

Det var de inte ensamma om. Nu har gymnastikklubben 100 aktiva medlemmar från 4-5 år och uppåt. Ungefär lika många som vill börja finns på väntelista.

I år har klubbens äldsta grupp deltagit i två tävlingar och kom hem från Borås med tre medaljer.

– Nästa steg är att tävla på region- och riksnivå. Nästa år ska vi starta en speciell tävlingsgrupp för dem som vill satsa på tävling, förklarar Gunnar Cervin.

Men föreningen är öppen för alla, även dem som vill hålla på med gymnastik men inte har tävlingsambitioner.

Nu fylls A-hallens golv av både tomtenissegymnaster och mer träningsklädda deltagare. De inleder med defilering som sig bör.

Klubben har fyra lag, med varsin färg. Först ut är tomtenissarna, med åldern 5-7 år de yngsta i gänget, och trots klädfärgen inte det röda utan det gula laget.

– De tränar mycket grundteknik, att stödja, hoppa, rulla och balansera, berättar kvällens konferencier.

Kullerbyttor och hjulning får vi bland annat se.

Nästa grupp är grön. Nu kan det handla om baklängeskullerbytta och handstående, bland annat.

Tredje grupp ut är ytterligare litet äldre och heter Röd. Nu blir hoppen och volterna högre och de tränar bland annat volter med skruv. Terminen som gått har också varit inriktad på att lära känna och behärska kroppens muskler.

ANNONS

Blå gruppen består av de äldsta, 12-15 år. Många av dem har tränat länge. Det är de som varit på tävling i Borås i höst och tagit två medaljer i trampett och en i tumbling.

När ceremonierna med tack till ledare och Kiwanis högtidliga utdelning av en gåvocheck till klubben på 10 000 kronor är över får vi en provsmak på fristående, en koreograferad uppvisning som kan ha inslag av dans och akrobatik och för Strömstads gymnastikklubb ett nytt träningsmoment.

Fakta: Truppgymnastik

Truppgymnastik har tre grenar: tumbling, trampett och fristående.

Övningarna utförs i ström på antingen matta (tumbling) eller trampett (redskap för hopp).

Fristående närmar sig dans och där deltar hela truppen samtidigt, i de andra grenarna sex från varje trupp.

Andra gymnastikformer är artistisk gymnastik och rytmisk gymnastik

ANNONS