Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_0351
Stor trupp. Runt 20 spelare ingår i damtruppen just nu. På bilden lagets grundare, Josefine Carlsson. (Arkivbild).

Dubbelseger för damlaget i premiären

I maj 2016 började de träna. Nu, ett drygt halvår senare har Överbys damlag spelat sina första matcher. Dubbelseger.

Det var i våras som Josefin Carlsson tog initiativet och startade ett damlag i Överbys innebandysektion. Ett initiativ som hittills går att beskriva som en succé.

– Vi har 30 damspelare som betalt medlemsavgift och på varje träning är vi runt 20 spelare, säger Josefine Carlsson, lagets grundare.

Hon hade själv inte spelat någon innebandy alls när hon tog tag i lagbygget.

– Jag har ju spelat fotboll när jag var yngre, men det är en helt annat grej att hålla en klubba i handen och lära sig hantera den lilla bollen, säger hon.

Det är Josefine som håller i trådarna, hon är utöver spelare även lagledare. Lagstaben består också av herrlagets spelande ledare Andreas Eriksson.

– Utvecklingen hos spelarna har varit enorm. Från att knappt veta hur man ska hålla i klubban till att faktiskt idag spela matcher, och vinna.

Ja, faktum är att tjejerna spelade Överbys damlags första matcher i mellandagarna. Då åkte Strömstadslaget till Munkedal för att möta Dingle och Mellerud i två träningsmatcher. Och det blev seger mot båda motståndarlagen. 4-3 mot Dingle och 4-2 mot Mellerud.

– Jättekul att det gick så bra, det var kanske inte väntat. Men nu har tjejerna bevisat att de kan och är duktiga, säger Andreas Eriksson.

– Det känns som att träningsmatcherna kom rätt i tiden för att hålla uppe motivationen, eftersom vi inte spelar i någon serie. Det var många tjejer som åkte hem glada från Munkedal och det här är en morot, säger Josefine Carlsson.

Både Dingle och Mellerud har också damlag som enbart tränar.

Överby Crabs var anmält för seriespel redan till pågående säsong 2016/2017. Men när hösten smög sig på tog laget ett annat beslut.

– Tjejerna tyckte inte att de kände sig redo och jag ställde mig bakom deras beslut om att inte spela i någon serie så nära inpå starten, säger Andreas Eriksson.

Än så länge är inget fast beslut taget om det blir seriespel nästa säsong med start hösten 2017. Men enligt Andreas Eriksson har laget bevisat, bland annat genom träningsmatcherna, att de kan spela i seriespelet.

– Jag hoppas att alla tjejer vill spela i serien nästa säsong, men vi får se, säger Josefine Carlsson.

– Det är ett jättehärligt gäng med tjejer som utvecklats på alla plan. Teknisk, mentalt och taktiskt. Vi försöker ha samma övningar som herrarna har på sina träningar, säger Andreas Eriksson.

Härnäst vill laget spela fler träningsmatcher, erfarenhet att lägga i ryggsäcken. Munkedal och Halden blir troliga motståndare. Men när det blir av är inte spikat.