Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

TRANARTJEJERNA1
Topp 40. Likt tre trappsteg har SHK:s b-flickor tagit sig vidare i SM. I helgen är det dags för det fjärde steget, som avgörs på hemmaplan i aktivitetshallen. (arkivbild)

Chans till topp 8 i Sverige

145 lag har blivit 40. Ett av dessa är Strömstad HK:s flicklag födda 02/03. Steg 4 i SM har kommit till Strömstad.

I mitten på januari spelade SHK:s b-flickor steg 3 i ungdoms-SM. Efter tre segrar på fyra matcher, mot bland annat Uddevallas Kroppskultur, stod det klart att tjejerna tagit en andraplats i gruppen och därmed kvalificerat sig till steg 4.

USM avgörs i fem steg, och att SHK tagit sig till steg 4 innebär att tjejlaget är bland de 40 bästa lagen i Sverige. Från början var det 145 lag.

– Vi är rätt så stolta över att vara en av de 40 som är kvar. Man ska komma ihåg att vi är ett blandat lag med flickor födda 2002 och 2003, vi har många unga spelare, säger Alexandra George, tränare.

Och laget har storsatsat inför helgens matcher i aktivitetshallen.

– När vi stod med en plats till steg 4 bestämde vi oss för att satsa hårt för att få en formtopp. Sedan januari har tjejerna tränat fem gånger i veckan, det har varit jätteroligt, säger Alexandra George.

Man har även investerat tid och tanke på den mentala biten med att möta så duktiga motståndare. För en tid sedan var Johan Flodin, Strömstadbon som är chef över det norska landslaget i rodd, och föreläste för spelarna och tränare.

– Helt fantastiskt att Johan kunde komma till oss och bidra med inspiration trots att han kommer från en helt annan sport. Han pratade om den mentala biten, att lyssna på sig själv men att jobba tillsammans, att visualisera en match. Tjejerna tyckte det var jättekul, säger Alexandra George.

Ja, motståndet under helgens turnering är minst sagt tufft. Förutsättningarna lika så. Endast ettan i gruppen går vidare till steg 5, finalturneringen där åtta lag gör om upp SM-titeln.

Gruppen som spelas i aktivitetshallen under lördag och söndag består av SHK, Dalhems IF, BK Heid, Ystads IF HF och IFK Tumba HK 1.

– Vi kan egentligen inte jämföra oss med lag som Tumba. I tidigare steg har vi mött lag från Skövde och Skåne, föreningar som har 47 spelare i en åldersgrupp. Men det är ju så i idrott, även den lilla kan slå den stora, säger Alexandra George.

SHK-truppen består av cirka 12 spelare. Utöver att antalet träningar har utökats har tränare Alexandra George scoutat motståndarna för att komma väl förberedda mot individuellt skickliga motståndare.

– På så sätt hoppas jag att vi kan chocka dem. Tjejerna har blivit tuffa i försvaret.

Att spela på hemmaplan är såklart speciellt.

– Handbollen verkar ju populär i Strömstad nu, nästan fullsatt när damlaget spelade en tisdagskväll. Tjejerna kommer få spela inför nära och kära och det är nervöst, säger Alexandra George.