Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

bjornerod
(Arkivbild)

Behöver bidrag för överlevnad

Björneröds ridklubb har beviljats ett aktivitetsstöd på 13 000 kronor av kommunen. Detta för att kunna betala hyra till Björneröds Ridcenter där klubbens medlemmar huserar. Men något bidrag får inte klubben av det Svenska Riksidrottsförbundets LOK-stödnämnd.

Bidraget från Strömstads kommun söker Björneröds ridklubb retroaktivt för hyrorna under 2016. Men man aviserar också till kommunen att föreningen kommer söka hyresbidrag även för 2017 för att ha råd att bedriva verksamheten.

Bakgrunden till att man nu vänder sig till kommunen är att ridklubben under de senaste två terminerna gått miste om det lokala aktivitetsstödet från LOK-stödsnämnden, knutet till Riksidrottsförbundet.

– LOK-stödsnämnden har skärpt sina tolkningsregler och anser att vi inte driver ridskolan, därför nekas vi LOK-stöd. Vi överklagade deras beslut om att inte ge oss bidrag men de avslog den, säger Kerstin Karlsson, kassör i Björneröds ridklubb.

LOK-stödsnämnden skriver i sitt beslut att man anser att ”föreningens delaktighet i och inflytande över verksamhetens bedrivande är för liten och perifert i förhållande till ridcentrets delaktighet i och inflytande över verksamhetens bedrivande.”

– Jag tycker vi bedriver god verksamhet och det är ju den ideella föreningen som driver ridskolan, säger Kerstin Karlsson.

Vidare förklarar hon att ridklubben hyr lokaler såsom kök, klubbstuga och duschar av ridcentret, och man hyr även in instruktörer. Ridklubben får också låna häst/ponny vid klubbtävlingar gratis.

Björneröds ridklubb har även sökt om ett bidrag på 200 000 kronor av kommunen för att investera i en belysning inne i ridhuset.

– Så som jag har förstått det är den ansökan bordlagd sedan i somras, de funderar alltså på det, säger Kerstin Karlsson.