Äntligen har det blivit dags för lottningen av fotbolls-VM. Arkivbild.
Äntligen har det blivit dags för lottningen av fotbolls-VM. Arkivbild.

Allt inför lottningen av fotbolls-VM

Det går att säga att det egentligen bara handlar om 32 små bollar i olika skålar – men det är ju så mycket mer än så. Här är allt du behöver veta inför lottningen av fotbolls-VM.

ANNONS
|

Var är lottningen?

I konserthallen i palatset Kreml i Moskva. Konserthallen, där artister som Luciano Pavarotti, Julio Iglesias och sir Elton John har uppträtt, rymmer cirka 6000 personer. Lottningen inleds klockan 16.00 på fredag.

Vilka står på scenen?

Konferencierer för lottningen är den forne engelske storspelaren, tillika experten, Gary Lineker och den ryska sportjournalisten Maria Komandnaja. Lottningen kommer att gästas av före detta spelare från alla de åtta nationer som vunnit VM-guld. På gästlistan hittar vi, enligt BBC, Laurent Blanc (Frankrike), Gordon Banks (England), Cafu (Brasilien), Fabio Cannavaro (Italien), Diego Forlán (Uruguay), Carles Puyol (Spanien), Miroslav Klose (Tyskland) och Diego Maradona (Argentina).

Hur fungerar seedningsgrupperna?

De 32 kvalificerade lagen är indelade i fyra olika seedningsgrupper. Alla lag, förutom Ryssland, har seedats utifrån Internationella fotbollsförbundet Fifas världsrankning för oktober 2017. Ryssland är toppseedat, i egenskap av värdland. Sverige återfinns i seedningsgrupp tre, tillsammans med länder som Danmark, Costa Rica och Senegal. I seedningsgrupp 1 finns bland annat Tyskland, Portugal och Brasilien.

ANNONS

Hur går lottningen till?

Ett lag från varje seedningsgrupp kommer lottas in i de åtta olika grupperna. Lag från samma kontinentsförbund kan inte lottas in i samma grupp, detta gäller dock inte Uefa-länderna eftersom det är så pass många lag från Europa med i turneringen. Max två europeiska lag kan ingå i samma grupp. Det är sedan tidigare bestämt att Ryssland ska spela i grupp A.

Vilka lag kan Sverige få i sin grupp?

Kombinationerna är närmast oändliga. Men om vi leker med tanken att Sverige skulle hamna i samma grupp som toppseedade Frankrike, ja då kan Blågult inte få exempelvis England eller Spanien från seedningsgrupp 2, och heller inte Serbien från seedningsgrupp 4. Om lotten ger Sverige Brasilien från den första seedningsgruppen, slipper Andreas Granqvist & Co Uruguay från seedningsgrupp 2. Det kommer inte kunna bli ett nordiskt derby i gruppspelet, då Sverige, Danmark och Island alla ingår i seedningsgrupp 3. De två bästa lagen från varje grupp går vidare till åttondelsfinal.

Seedningsgrupperna i sin helhet

Grupp 1: Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen, Frankrike.

Grupp 2: Spanien, Peru, Schweiz, England, Colombia, Mexiko, Uruguay, Kroatien.

Grupp 3: Danmark, Island, Costa Rica, Sverige, Tunisien, Egypten, Senegal, Iran.

Grupp 4: Serbien, Nigeria, Australien, Japan, Marocko, Panama, Sydkorea, Saudiarabien.

Potentiell drömgrupp för Sverige

Polen, Peru, Sverige, Saudiarabien.

Potentiell mardrömsgrupp för Sverige

Brasilien, Spanien, Sverige, Japan.

ANNONS
TT
Fakta: Fotbolls-VM 2018

Fotbolls-VM i Ryssland inleds den 14 juni 2018 och avslutas med final i Moskva den 15 juli. Matcherna spelas på tolv arenor i elva städer: Moskva, S:t Petersburg, Kaliningrad, Jekaterinburg, Nizjnij Novgorod, Kazan, Samara, Saransk, Volgograd, Rostov och Sotji.

31 lag har kvalat in till VM, däribland Sverige. Ryssland är direktkvalificerat som värdnation – trots att landet är fotbollsmässigt sämst rankat av alla de deltagande landslagen.

Inget land kommer att spela mer än en gruppspelsmatch i samma stad, vilket gör att supportrarna får vara beredda på långa resor mellan spelplatserna, som ligger utspridda från Östersjön i väst till Uralbergen i öst och Finska viken i norr till Svarta havet i söder.

Var och när lagen spelas avgörs under lottningen som hålls i Kreml-palatset i Moskva på fredag, den 1 december.

ANNONS