Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Overby
Trio. Christer, Dick och Marcus Almén ser tillbaka som ett lyckat 2016 där Överby står sig bra i rankingen

Ännu ett bra år för Överbys bowls

Att norra Bohuslän är ett Bowls-mecka är ingen nyhet. Och framgångarna är många. För Överby kröntes 2016 med flera SM-medaljer.

Året 2016 inleddes med att Marcus Almén, Överby IF, vann Swedish Masters, en deltävling i SMPT (Short Mat Players Tour). 2017 kan inledas med att Marcus Almén blir den första spelaren att försvara sin titel i en och samma deltävling.

– Jag kan väl hoppas att jag blir den första. Det är en stor variation på vinnare i dessa deltävlingar, bara några få har vunnit fler än en deltävling, men ingen har vunnit samma tävling mer än en gång, säger Marcus Almén.

Även i år arrangeras tävlingen i Strömstad där 108 bowsspelare kommer inta aktivitetshallen under helgen 14-15 januari.

Överbys Dick Almén åkte till Birmingham, England, i augusti för att delta i det svenska fyramanna-laget. 2015 var Dick Almén med och tog guld i samma tävling.

– I år kom vi tvåa. Irland slog oss i finalen. Men året innan dess vann vi mot dem i finalen, berättar Dick Almén.

SM i singel avgjordes på Öland i oktober. Där fick Dick Almén stryk i finalen och Marcus Almén slutade fyra. Vannare i b-slutspelet blev Överbys Johnny Nyström.

Under SM i två-manna som avgjordes i november stod två Överbylag i final. Ett släktrikt möte. Dick Almén och Sven-Erik Almén, mot Marcus Almén och Christer Almén.

– Vi lät de där vinna, säger Christer om resultatet som betydde att Dick och Sven-Erik tog hem SM-titeln.

Överby har närmare 15 spelare i föreningen som tävlat under säsongen, föreningen har också medlemmar som bara tränar.

– Vi har några som tycker det är roligt med bowls, kommer och fikar och bara tränar, men flest är vi som tävlar, säger Christer Almén.

Antalet spelare i föreningen har inte direkt ökat det senaste året. Tittar man på antalet medaljer, eller högsta valörer, har kanske inte säsongen 2016 varit Överbys bästa. Men det har gjorts framsteg.

– Vi har en bredare elit i dag än vad vi haft tidigare, fler spelare som placerar sig högt i tävlingarna, säger Marcus Almén.

– Just nu har vi sex spelare från Överby i topp-10 rankingen av svenska spelare, det är otroligt kul, säger Dick Almén.

Härnäst väntar alltså SMPT-tävlingen i aktivitetshallen i helgen. Och senare till våren finns tankar och ambitioner på att försöka uppmärksamma bowlsen i stan. Hur är inte klart än.

– Vi vill få Strömstadborna nyfikna på bowls, säger Christer Almén.