Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson presenterar nya förslag kring arbetskraftsinvandringen under en pressträff på partikansliet i Stockholm.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson presenterar nya förslag kring arbetskraftsinvandringen under en pressträff på partikansliet i Stockholm.

S-utspel om arbetskraftsinvandring får kritik

Socialdemokraterna vill stoppa invandring av lågkvalificerad arbetskraft från länder utanför EU. LO jublar – men Alliansen, Svenskt Näringsliv och Miljöpartiet är kritiska.

ANNONS
|

Socialdemokraterna lovar att införa ett nytt system för invandring av utomeuropeisk arbetskraft om de vinner valet.

- Om det finns människor i Sverige som kan utföra jobben så är det onödigt att hämta hit arbetskraft från andra sidan jordklotet, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Löfven pekar på att 40 procent av dagens arbetskraftsinvandring är lågutbildad arbetskraft i yrken där det inte finns någon arbetskraftsbrist. Till exempel städare och diskare. Samtidigt finns det långtidsarbetslösa och nyanlända i Sverige som behöver enkla jobb.

ANNONS

"Människor utnyttjas"

Statsministern hävdar också att arbetskraftsinvandrare inte sällan tas hit av skrupellösa arbetsgivare som utnyttjar människor, vilket är dåligt för såväl integrationen som för svensk ekonomi.

- Det är därför vi ska sätta stopp för detta, säger Löfven.

S vill bland annat återinföra en myndighetsprövning av om det verkligen finns en brist på kompetens som motiverar arbetskraftsinvandring på ett visst område. Facket ska dock inte som tidigare ha vetorätt.

S har på senare tid tydligt flaggat för att man vill strama åt arbetskraftsinvandringen, vilket har lett till anklagelser om att S använder sig av SD-retorik. Löfven avfärdar det. Han betonar att det inte handlar om varifrån människor kommer, utan att det är onödigt att hämta arbetskraft från andra sidan jordklotet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kallar de nuvarande reglerna för de mest generösa i OECD. De infördes av Alliansregeringen och Miljöpartiet 2008.

MP kritiskt

Miljöpartiet ogillar det nya förslaget från sin regeringspartner.

- Det är mossigt och ålderdomligt. Det är bra med det öppna system som vi har i dag, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

ANNONS

Alliansen varnar för att svenska företag får det ännu svårare att klara sin kompetensförsörjning. Centerledaren Annie Lööf anklagar Löfven för att sprida bilden av att företagare fuskar och att arbetskraftsinvandring hotar svenska jobb.

- Det är både ovärdigt och direkt felaktigt. Arbetskraftsinvandringen är 0,3 procent av sysselsättningen i Sverige. Att påstå att de 130 städare som kommit hit i år är ett hot mot svenskars jobb är både populistiskt och ovärdigt, säger hon.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forsell håller med Löfven om att det är "kanske mer naturligt att lågkvalificerade jobb utförs av personer som redan är i Sverige". Han tycker dock att det är bättre att se till att det lönar sig för arbetslösa att söka de enkla jobben än att införa en myndighetsprövning av vilken arbetskraftsinvandring som behövs.

Jubel och missnöje

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne tycker att S-förslaget är "befängt" medan LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson jublar.

- Vi i LO har kämpat för detta i många år för att få ordning på de som kommer hit för jobb i vanliga LO-yrken, säger han.

ANNONS

- Det kommer framförallt att ta bort en massa skitarbeten där arbetsgivare utnyttjar migrantarbetarna.

TT

Fakta: S-förslagen

En myndighet ska pröva om det föreligger kompetensbrist som motiverar arbetskraftsinvandring.

Arbetsgivare som vill ta hit utländsk arbetskraft ska vandelprövas.

Arbetsgivaren ska vara tvungen att anmäla om arbetsvillkoren ändras för arbetskraftsinvandraren.

Försörjningskrav på arbetskraftsinvandraren för att få ta med sig anhöriga

Alla förslag ska utredas innan de kan införas

Migrationsverket beviljade förra året knappt 14000 arbetstillstånd för arbetstagare som ansökte från utlandet.

Av dem handlade knappt 4600 om jobb med krav på bara kortare utbildning eller introduktion. De allra flesta var bärplockare eller plantörer.

Källa: Socialdemokraterna

ANNONS