Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Provokatör blev Årets konstnär

  Årets konstnär på Lokstallet i Strömstad blir en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer just nu, Makode Linde. Han stod bakom performanceverket Painfull cake, en tårta som skars upp av kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth förra året och skapade rubriker världen över.

  När Dagens Nyheter listade 2012 mest tre betydelsefulla konsthändelser räknades Makode Lindes verk Painfull Cake upp som ett av dem. Det var i Stockholm i april 2012 som han gjorde tårtan i form av en svart Venus från Willendorf, men med sitt eget huvud sminkat som en klassisk karikatyr av en mörkhyad människa. När första tårtbiten skars av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skrek konstnären. Många betraktade verket som rasistiskt och händelsen anmäldes till Justitieombudsmannen.

  Makode Linde menade att han missförståtts och att konstverket istället skildrade hur vita symboliskt konsumerar svarta, styckar deras kroppsdelar och äter.

  Makode Linde har medverkat i flera uppmärksammade konsthändelser. 2008 var han medarrangör till en klubb i Stockholm där han uppträdde som trollkarl med levande kycklingar målade i olika färger. Händelsen ledde till åtal för djurplågeri, men han friades. Han har även gjort omslaget till gruppen Kents skiva Röd.

  Det kommer inte att gå Strömstadsborna förbi att Makode Linde ställer ut här.

  – Vi hoppas kunna visa upp hans och andra konstnärers verk runtom i stan. Det ska märkas att det pågår en spännande utställning på Lokstallet, säger Jan Palmblad, kultur- och informationschef i Strömstads kommun.

  Vad konstnären kommer att visa upp under utställningen är ännu höljt i dunkel.

  – Han har fått fria händer, vilket naturligtvis är väldigt djärvt. Han sitter i Indien just nu och jobbar med utställningen, berättar Jan Palmblad.

  Att få Makonde Linde till Lokstallet var inte det lättaste.

  – Jag sökte honom och hans gallerist utan framgång. Till slut fick jag åka till en föreläsning han hade och säga att jag inte tänkte åka därifrån förrän jag fått ett svar av honom. Han tackade ja och det här blir hans första stora utställning. Han lägger ner ett stort arbete på den så den kommer säkert at bli väl genomförd, säger Jan Palmblad.

  Lokstallet kommer också att bjuda på en mängd andra utställare under 2013. Året inleds med målaren Knut Swane. Dessutom ska man genomföra en musikvecka i maj med både barockmusik och modern noisemusik.

  – Vi har bjudit hit Syntjuntan som slår sönder datamaskiner och syr egna i form av gammal elektronik. Så det blir en spännande musikblandning av både gammalt och nytt, säger Petter Öhnell, ledamot i Föreningen för Samtidskonst i Lokstallet.