Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

DSC_0194
Bekymrad. Yrkesfiskaren Morgan Axelsson är bekymrad och tillägger att ina bara säl utan också Skarv är ett bekymmer fisket.

Yrkesfisket mot nya jaktbeslutet på sälar

Naturvårdsverket kör över både forskare och länsstyrelser i det nya säljaktsbeslutet. – Rena ickebeslutet, säger forskaren Sven-Gunnar Lunneryd.

Han jobbar vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil och har specialstuderat skyddsjaktens effekter på yrkesfiskare redskap och fångster.

– Effekterna är inget att glädjas åt. Innan 2016 kunde fiskare tolka reglerna för skyddsjakt så att man kunde jaga lite med vidare ramar, säger Lunneryd.

Det finns 25 000 knubbsälar i Västerhavet i svenska vatten. I det nya beslutet får man fälla 290 stycken, men bara inom 200 meter från där sälen skadat redskap eller fångst.

Bara inom Tanums och Strömstads vattenområden finns 5000 sälar, bedömer forskarna.

– Trots att både vi och länsstyrelsen beskrivit att sälarna är för många och bör skjutas av har Naturvårdsverket fattat samma beslut som 2016 (det mest restriktiva sedan 2009). Det förstår vi inte riktig, säger Lunneryd.

Yrkesfisket säger samma sak.

– Vi har väldiga bekymmer med sälar, säger Strömstadfiskaren Kjell-Åke Sörensen som bland annat bedriver Leppefiske; burfångst av Berghylta, Skärsnulta och Bergyltra som exporteras till norska laxodlingar.

Yrkesfiskaren Morgan Axelsson från Strömstad, håller med kollegan. Han tillägger att "det nu är så mycket säl att det aldrig hade gått att bedriva garnfiske mer".

– Huvudproblemet är att Naturvårdsverket tolkar reglerna så snävt, att man i många fall inte får skjuta annat än från båt. Har man ett redskap 300 meter från land måste man ut i båt, med allt vad det innebär i försämrad träffsäkerhet, säger Lunneryd.

Jägarna får inte heller skjuta säl i någon annans jakområde och får ingen ersättning som förr, för att lämna in prover på varje skjuten säl.

Det är en förklaring till att avskjutningen minskade 2016, menar Lunneryd.

– Mycket säl är säkert orsak till att lokala att torskbestånd inte hämtar sig. Balans i havet kräver en omfattande licensjakt

Fakta/ skyddsjakt sälar

Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på 290 sälar

170 av dem får fällas i Västra Götaland

30 stycken mellan 20 april och 20 maj

100 stycken mellan 16 juli och 31 december

40 stycken mellan 1 januari och 31 mars 2018

För att få jaga säl ska man ha gått utbildning i säljakt

Jägaren ska betala viltvårdsavgift för statligt jaktkort

Skytten måste lämna rapport tid då säl fällts, position på kartan, avstånd mellan position där säl fällts och där fiske bedrivs