Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_AD15452
Turistprisas. Hällristningarna är centrala i verksamheten på Vitlycke museum som nu prisas för sitt arbete.

Vitlycke museum får 2016 års turistpris

I oktober tog Tanums kommun emot nomineringar för de priser som kommunen årligen delar ut. Nu har flera prismottagare offentliggjorts.

Åtta prismottagare står nu klara. En av vinnarna är Vitlycke museum som tilldelas 2016 års turistpris. I motiveringen står det att Vitlycke "Genom att berätta och kommunicera kring bronsåldern och världsarv ökar kunskapen och intresset för den tidsepoken, landskapet och hällristningarna. Det sker genom pedagogisk och publik verksamhet riktad mot skolor, gruppresenärer och enskilda besökare genom utställningar, bronsåldersgård och genom att besöka bilderna i landskapet (...) Vitlycke museum bidrar på ett påtagligt sätt till att fortsätta att utveckla Tanums kommun som en attraktiv turistkommun."

– Det är såklart roligt att vi får priset. Extra kul är att Tanums turism brukar ofta uppmärksammas mot havet, men nu får vi som ligger inne på landet turistpriset. Det är också kul att en kulturverksamhet får priset, Hans Lundenmark, samordnare på Vitlycke museum.

Miljöpriset tilldelas Roland Jansson, Mårtensröd, Bullaren, för hans engagemang för natur och djur, specifikt hans arbete med att sätta upp fågelholkar och har på så sätt skapat bomöjligheter till många fåglar i det moderna landskapet.

Ännu en lycklig vinnare är orienteringsklubbarna Bullaren Goif och Kvillebyns sportklubb som får priset Tanum tackar. Ett pris som syftar på att uppmärksamma och belöna särskilt värdefulla insatser för kommunen. Föreningarna prisas för sin insats då de var med och arrangerade orienterings-VM som hölls i augusti i år.

"Tack vare den strålande insats som gjorde Orienterings-VM till en succé, så förknippas Tanum nu med alla de positiva omdömen och upplevelser som tävlande, åskådare, arrangörer och journalister sprider över världen." lyder en del av motiveringen.

Byggnadsvårdspriset går till Björn och Kate Christiansson, Hamburgsund, för renovering av det äldre bostadshuset på gården Rörvik, strax söder om Hamburgsund.

Boningshuset är ett bohuslänskt dubbelhus som uppfördes 1851 av gårdens kvinnliga ägare Anna Catarina, Björn Christianssons anmoder. När renoveringen av huset påbörjades 2002 gjorde Björn och Kate Christiansson huset beboeligt "med respekt för tidigare generationer, befintlig äldre utformning samt traditionella material och tekniker. (...) Interiört finns äldre dörrar, höga trösklar samt murstocken med bakugnen bevarade och ger tillsammans med nya material i traditionellt uförande en äldre karaktär."

2016 års ungdomspris ger kommunen till Matilda Lindh och Matilda Dahlström, Danceport Fjällbacka. "För smittande engagemang, energi och ledarskap som tar sig uttryck i många barns glädje och entusiasm. (...) De visar prov på gott ledarskap som stöttar och stärker många unga dansare på vägen att utvecklas och att våga ta steget ut framför publiken."

Pristagarna får 6 000 kronor vardera vid en tillställning för alla prismottagare som hålls den 10 februari.

– Vi har fått in många nomineringar i år, det är jätteroligt. Många av de som får priset har fått flera nomineringar och det har såklart politikerna tagit ställning vid när de fattat sina beslut, säger Petter Öhnell, kultur- och fritidschef i Tanums kommun.

Alla fullständiga motiveringar till prismottagarna finns på kommunens hemsida, tanum.se. Kommunen kommer inom kort att offentliggöra pristagare ibland annat kategorin Tillgänglighetspriset.

Fakta: De åtta pris-mottagarna

Kulturpriset: Jenny och Joakim Arthur, Solhems Konsthall.

Ledarpriset: Ulrica Hansson, Hamburgsunds IF, och Cecilia Kvick, Tanums IF.

Ungdomspriset: Matilda Lindh och Matilda Dahlström, Danceport Fjällbacka.

Folkhälsopriset: Arne Alfredsson.

Turistpriset: Vitlycke museum.

Miljöpriset: Roland Jansson, Bullaren.

Byggnadsvårdspriset: Björn och Kate Christiansson, Hamburgsund.

Tanum Tackar: Orienteringsklubbarna Bullarens GOIF och Kvillebyns sportklubb.