målbild. Som centrumutvecklare sedan 90-talet, vill Tomas Kruth hjälpa till att hitta en gemensam målbild för Strömstad.
målbild. Som centrumutvecklare sedan 90-talet, vill Tomas Kruth hjälpa till att hitta en gemensam målbild för Strömstad.

Vision: Strömstad om tio år

Hur ska vi göra Strömstads stadskärna mer attraktiv om tio år? Det var en av huvudfrågorna som ställdes under torsdagens workshop av stadsutvecklingsarbetet.

ANNONS
|

Just nu pågår olika projekt i Strömstads stadsutvecklingsplan som fokuserar på att göra Strömstad mer attraktivt på olika plan: allt från planering av vägskyltning, busstrafiken och bygget kring nya cykelbanor inne i centrum.

Under torsdagen hölls den tredje informationsträffen i projektet: ”Framtidens centrum i Strömstad – gemensam målbild och vision”. Flera av stadens politiker och näringsidkares deltog i workshopen där de fick diskutera hur de vill att Strömstads stadskärna ska se ut se ut i framtiden.

Det var Tomas Kruth, expert i stadsutveckling från Fastighetsägarna GFR, som var föreläsare under workshopen:

ANNONS

– Hur ska vi utveckla stadskärnan, hur ska vi göra Strömstad till en mysig stad? Hur kan vi få handeln att växa? Vi måste tänka framåt och inte fastna i det gamla.

Efter en inledande föreläsning gav Tomas Kruth deltagarna en uppgift att diskutera sinsemellan:

– Hur ska platsen se ut, varför är man här och vem är platsen till för?

Jacob Razgar, ägare av restaurang Toro, vill att kommunen ska införa gratisparkering i fyra timmar inne i centrum:

– Det finns inget nattliv i Strömstad längre, alla ungdomar har lämnat staden. Om vi skulle införa gratisparkering så skulle det kanske bli mer rörelse inne i centrum, folk gör sina ärenden, går på restaurang och annat.

– Vi måste tänka långsiktigt, säger Diana Carlsson, butiksägare av mattspecialisten Gångmattan. Vi borde bland annat rusta upp Strandpromenaden under vintertid och bygga ett naturligt stråk med broar över vattnet. Kanske ha en konstgjord skridskobana över Strömsvattnet.

Hans-Inge Sältenberg (C), ordförande i Kultur- och fritidsutskottet, tycker att workshopen var spännande:

– Jag håller med om att vi måste tänka framåt. Idén med strandpromenaden låter intressant och jag har sett i andra städer att man jobbar väldigt mycket med isbanor under vintertid. Jag tror även på ett centrum med mindre biltrafik.

ANNONS

Målet med workshopen var främst att skapa en gemensam målbild över hur Strömstad ska se ut. Resultatet blev att göra Strömstad till en levande stad som är kopplad till havet. Platsen ska vara till för livsnjutare och naturälskare som tycker om att trivas.

Hur det ska gå till och vilka åtgärder som behövs kommer att diskuteras på nästa informationsträff den 19 september.

ANNONS