Ökar. Viltolyckorna i Sverige ökar. Olyckor med vildsvin är något som har blivit allt vanligare.
Ökar. Viltolyckorna i Sverige ökar. Olyckor med vildsvin är något som har blivit allt vanligare.

Viltolyckorna fortsätter öka

Se upp för djur på vägarna. Just nu stöter älgar och rådjur bort sina fjolårskalvar och då är risken för olyckor stor.

ANNONS
|

– Vi har sett att under januari till mars i år har olyckorna ökat med 15 procent i år, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare på älgskadeföreningen som nu har gått ut med en varning för viltolyckor i samband med den så kallade kalvavstötningen.

För samtidigt som fjolåringarna stöts bort från sina mammor så syns nationellt sett en stadig ökning av viltolyckor. De tre första månaderna i år ökade viltolyckorna från föregående år, som då i sin tur hade ökat från året dessförinnan. Och orsaken tror Niclas Dahl helt enkelt är mängden djur.

– Vi har väldigt mycket djur, framförallt rådjur som gynnas av att vi har haft milda vintrar i flera år. Men det gäller också vildsvinen som formligen har exploderat.

ANNONS

Det är en kraftig övervikt av rådjursolyckor. Enligt myndigheten Nationella viltolycksrådet anmäldes totalt cirka 58 500 viltolyckor i Sverige i fjol. Över 44 600 av dessa var olyckor med rådjur. Näst vanligast är älgolyckor med drygt 5 800 stycken förra året och därefter de drygt 4 700 vildsvinsolyckorna.

När det gäller vildsvinsolyckor händer det ibland att det är flera djur som blir påkörda vid ett och samma tillfälle.

– Kultingarna följer nästan slaviskt suggan och är tätt efter henne. Kommer då en lastbil eller ett annat brett fordon då är det många som får sätta livet till, säger Niclas Dahl.

– Tittar man på rådjur eller älg kommer oftast ett djur först och sedan kommer ett till, lite efter.

Statistiken visar att februari till april är de månader då det sker minst antal olyckor, men att det i maj går upp. Antalet anmälningar ökar med cirka 50 procent från april till maj.

– Kalvavstötningen brukar sätta igång vid månadsskiftet april-maj och håller på till månadsskiftet juni-juli, säger Niclas Dahl.

Allra flest olyckor sker dock under hösten och vintern. Framförallt skedde det många viltolyckor i november i fjol, över 9 000.

Fakta: Ökning av viltolyckor i Västra Götaland

Olyckor med rådjur, älg och vildsvin 2016: 8 736

Olyckor, alla djur 2016: 9 082

Olyckor med rådjur, älg och vildsvin 2015: 7 829

Olyckor, alla djur 2015: 8 116

Källa: Nationella viltolycksrådet

ANNONS