Viltolyckorna ökar i rasande takt

Var femte minut inträffar en viltolycka i den svenska vägtrafiken. Västra Götaland är det län som är värst drabbat. De senaste tre åren har viltolyckorna orsakat fyra dödsfall av totalt tio i hela landet samt 86 olyckor där trafikanter skadats, enligt Transportstyrelsens olycksdatabas.

ANNONS
|

Viltolyckorna i Sverige ökar och det kostar samhället närmare tre miljarder kronor varje år. År 2016 rapporterades 58 000 viltolyckor. Varje år omkommer tre till fyra personer och nästan 200 skadas allvarligt.

– Det finns också ett mörkertal ska man vara medveten om. Det finns singelolyckor där man inte vet varför bilen har hamnat i terrängen. Det kan vara för att man har väjt för ett djur, förklarar Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Enligt siffror från Trafikverket sker hälften av alla viltolyckor på fyra procent av landets vägnät. Flera av vägarna går genom Västra Götaland, däribland E45:an, som har flest olyckor med svårt skadade och flest dödsfall. Andra olycksdrabbade vägar är E4:an, väg 26 från Halland, genom Västra Götaland och Värmland samt väg 27 mellan Göteborg och Blekinge.

ANNONS

Viltstängsel saknas fortfarande på många olycksdrabbade vägavsnitt. Delar av det befintliga stängslet kan också vara skadat eller undermåligt underhållet och på vissa sträckor saknas även grindar.

Men det finns flera andra orsaker till varför viltolyckorna ökar.

– Det är mer vilt i skogen och det är milda vintrar som gör att djurstammarna ökar. Även jakten har minskat och andelen fordon i trafiken ökar, berättar Zeidlitz.

Prognosen för 2017 uppgår till 70 000 viltolyckor enligt Älgskadefondsföreningen.

– Det är oerhört viktigt att viltolyckorna tas på allvar och Motormännen vill absolut se att fler viltstängsel sätts upp. Ny teknik för aktiv viltvarning och viltslussar eller säkra viltpassager behöver också användas i större utsträckning. Ökad jakt krävs dessutom för att begränsa viltolyckorna i trafiken, uppger Zeidlitz i ett pressmeddelande.

Fakta: Så minskar du risken att krocka med vilt

Anpassa hastigheten till rådande förhållanden

Ta det extra försiktigt när du kör på vägar utan viltstängsel

Vidga ditt synfält. Titta inte bara på vägen.

Vilda djur är ofta som mest aktiva och i rörelse vid gryning och skymning

Se till att bilens utrustning fungerar som den ska, det gäller inte minst bromsar, däck och lysen.

ANNONS