Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Strömstadsbyggen receptionen
Strömstadsbyggen. Styrelseordförande Anders Olsson med bovärdinnan Sofia Johansson och vd Göran Wallo.

Vill bygga mer i Strömstad

Strömstadsbyggen har ekonomin och viljan att bygga bostäder i högre takt i Strömstad än vad som är fallet. – Vi vill att politikerna ska förstå att de har Strömstadsbyggen som en resurs, säger vd Göran Wallo.

Sedan 2011, då Göran Wallo började som vd för det kommunala bostadsbolaget Strömstadsbyggen, har antalet hyreslägenheter ökat från 1 417 till 1 618, en ökning med 14 procent.

– Vi ligger högt över snittet i landet när det gäller nyproduktion av lägenheter. Men vi är inte nöjda, vi vill bygga ännu mer och vi vet att bolaget har ekonomi för att klara det, säger styrelseordförande Anders Olsson.

Under samma period, 2011 till 2016, har befolkningen ökat med drygt 1 200 personer. I dag står cirka 1 100 personer i den kommunala bostadskön, även om en del av dem redan har bostad.

Politikerna från höger till vänster är överens om att det måste byggas mer. Och det finns resurser i Strömstadsbyggen för att bygga i högre takt än man gör.

Under perioden 2011 till 2015 har bolagets ekonomiska resultat ökat från 3 till 10 miljoner och soliditeten med 11 procent.

– Detta trots att bolaget har gjort investeringar på sammanlagt cirka 250 miljoner kronor under samma period, säger Göran Wallo.

Anders Olsson sitter samtidigt i kommunfullmäktige för Liberalerna. I höstas gjorde han ett eldfängt utspel i fullmäktige om att det byggs alldeles för lite i Strömstad.

– Det kan finnas krafter som tycker att det är bra om majoriteten inte lyckas uppnå de uppsatta målen för bostadsbyggande. Jag tycker att man kan vara oense om mycket, men vi borde ändå vara överens om att vi måste bygga för att Strömstad ska utvecklas, säger Anders Olsson.

I nuläget jobbar Strömstadsbyggen med tre större projekt: Mällbydalen södra, Mällbyhöjden (ovanför räddningstjänsten) och Rådhusberget.

– Vi vill också komma igång med Norrkärr bortanför Mällby förskola. Där har vi planer på att bygga 150 nya lägenheter etappvis, säger Göran Wallo.