MOTIONÄR. Louise Thunström (S)
MOTIONÄR. Louise Thunström (S)

Vill öppna dagis tidigare

Utöka omedelbart öppettiderna för barnomsorgen och utred på lång sikt om det behövs ytt­erligare förändringar. Det är kraven i en socialdemokratisk motion till Tanums kommunfullmäktige.

ANNONS
|

Motionen är inlämnad till vårens sista fullmäktigemöte 19 juni och undertecknad av oppositionsrådet Louise Thunström.

I dag är kommunens förskolor öppna mellan halv sju på morgonen och halv sju på kvällen. Louise Thunström vill utöka med en halvtimme på morgonen.

– Många arbeten börjar klockan sju. Vi har fått till oss att föräldrar har problem att hinna i tid till jobbet när förskolan öppnar halv sju, säger hon.

Hon tror att Tanums geografi och arbetsförhållanden bidrar till tidsbristen. Många pendlar till grannkommuner som Munkedal eller Strömstad, men också för dem som arbetar inom Tanum kan det vara en bra bit till arbetsplatsen, eftersom kommunen är geografiskt stor och har många små orter.

ANNONS

– Jag kan tänka mig att många föreståndare ordnar det här på något sätt när det uppstår problem, men vi vill att föräldrar ska kunna lämna i lugn och ro utan stress och dåligt samvete, förklarar Louise Thunström.

Många löser också tidsbristen genom hjälp från vänner och släktingar, antar hon, men det är en lösning som inte finns för alla.

– Det är inte alla som har någon som kan ställa upp. Vi får också allt fler invånare från andra länder som har släkten långt borta, påpekar hon.

Hon har gott hopp om att få gehör för kravet.

– Varför skulle man vilja säga nej till det? Det är inte lätt att få personal, men servicen behövs och det handlar bara om en halvtimme.

Utökningen borde gå att genomföra snabbt, anser hon. Motionens andra krav om en utredning som visar eventuella behov av att ytterligare anpassa öppettiderna efter arbetsmarknaden kräver längre tid, förklarar hon.

– För några år sedan fanns inte behov av natt- eller helgöppet. Men det kan ha ändrat sig. Vi har många anställda inom handeln och vården som arbetar sådana tider, konstaterar hon.

ANNONS