Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

LarsTysklind riksdagsman

"Viktigt att inte låta rädslan styra"

Lars Tysklind (L), riksdagsman från Strömstad, hade redan lämnat Stockholm när attacken skedde i går, men han skyndade sig att kontakta sin familj i huvudstaden.

Lars Tysklind reste med tåget på fredagsmorgonen från Stockholm efter arbetsveckan i riksdagen. På tåget upptäckte han att det på eftermiddagen hade skett en attack i centrala staden då en lastbil kört in i ett Åhlénsvaruhus på Drottninggatan.

I skrivande stund är det bekräftat att fyra är döda och minst nio allvarligt skadade efter attacken. En misstänkt gärningsman är gripen.

- Det är en fruktansvärd händelse som sker på en plats i Stockholm där man ofta vistas. Min första reaktion var att höra med mina barn och deras familjer som bor i Stockholm så att de var säkra och det var de, även om de var instängda i centrum ganska länge efter händelsen.

 

Hur ser du på attacken?

 

- Det är viktigt att inte spekulera i bakgrunden till att detta hände, eftersom vi inte vet något om gärningsmannen eller gärningsmännen än. Jag har hela tiden tänkt att något sådant här kan hända i Sverige, men man blir naturligtvis chockad ändå när det väl händer.

 

Han har också haft kontakt med personal på riksdagskansliet.

 

- De tvingades blir kvar i riksdagen en bra stund på kvällen, och det är inget konstigt. Det handlar om att säkra grundläggande samhällsfunktioner.

 

- Terrorismens grundläggande syfte är ju att skapa rädsla, och en känsla av att vem som helst kan drabbas när som helst. Det är viktigt att inte låta rädslan styra oss, för då har de vunnit.