Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kopparstölder 1
Frustrerad. Rose-Marie Fagerberg på Trafikverket i Strömstad ser hur resenärerna drabbas.

”Vi är väldigt frustrerade”

I tisdags stoppades tåg­trafiken på Bohusbanan av kopparstöld längs järnvägen. Stölderna upprepades sedan även på onsdagen och torsdagen.

På tisdagen, onsdagen och torsdagen stoppades tågtrafiken efter upprepade kopparstölder längs Bohusbanan. Rose-Marie Fagerberg, Trafikverket i Strömstad, tycker att det känns tungt att detta händer såpass återkommande.

Strömstads Tidning träffar henne vid järnvägsstationen i Strömstad på onsdagen, efter att Trafikverket reparerat nattens sabotage.

– Vi är väldigt frustrerade över det här, min kollega i Munkedal och jag. Man blir uppgiven när man sitter här på järnvägsstationen och ser alla resande som vill iväg till skola och jobb och allt vad det är, och så kan inte tågen gå.

Natten till onsdagen slog koppartjuvarna till i Kragenästrakten.

– De hade tydligen varit inne i 31 kontaktanläggningsstolpar och stulit koppartråd. Så nu hade vi tåg som blev inställda mellan Strömstad och Uddevalla på morgonen, säger Rose-Marie Fagerberg.

Natten till torsdagen var det dags igen. Kopparstölden ska ha skett vid Hällevadsholm och anmäldes vid ettiden natten mot torsdag. Det är oklart hur mycket koppar som stulits vid tillfället.

Så fort en kopparstöld upptäcks stoppar Trafikverket tågen och anmäler händelsen till polisen.

– Det anmäls under beteckningen sabotage och inte skadegörelse eftersom det drabbar så många och det gör det lättare för polisen att rycka in snabbt, säger Rose-Marie Fagerberg.

Trafikverket jobbar också för att successivt byta ut koppartråden mot aluminium som inte är stöldbegärligt på samma sätt.

– Men det finns ju så ofantligt mycket att byta ut, mil efter mil, säger Rose-Marie Fagerberg och slår ut med händerna.

Hon berättar att stölderna inte bara kan leda till förseningar utan också innebära fara.

– Om man tar bort ledning och det närmar sig ett tåg så slår det gnistor ur stolparna, och då är det lätt hänt att gräset runtom antänds och orsakar gräsbränder. Så det kan bli väldiga konsekvenser av detta, säger hon.