INSPIRATION. Bo Söderström, i mitten, bor på Lövås på Sydkoster och tror liksom om Andy Bäcker (till höger) att människor måste göras engagerade i vattenfrågorna. Med var också Christer Åslund från Torshälla (till vänster)
INSPIRATION. Bo Söderström, i mitten, bor på Lövås på Sydkoster och tror liksom om Andy Bäcker (till höger) att människor måste göras engagerade i vattenfrågorna. Med var också Christer Åslund från Torshälla (till vänster)

Vattenprojekt föder nytt vattenprojekt

Vattenprojektet på Koster föder nya vattenprojekt. I sin linda ligger ett vattensparprojekt

ANNONS
|

Christian Pleijel, processledaren för projektet som ska redovisas för Strömstads kommun i februari, är säker på att ha ett småskaligt alternativ till den stora överföringsledningen under Kosterfjorden att presentera.

– Men hur positiv kommunen än kan ställa sig kommer det att ta tid att förverkliga. Vad kan vi göra under tiden? säger han.

Svaret blir "ett vattensparprojekt." En av idésprutorna är professor Andy Bäcker från universitetet i Bilbao, arkitekt och företagare som jobbar med hållbara miljölösningar.

I måndags höll han föredrag på Naturum, inbjuden av Kostergårdens ägare Marcus Engebretsen som är överförtjust över Bäckers tankar och vill gå i bräschen för att profilera Koster som vattenmedvetet.

ANNONS

I korthet handlar Bäckers idéer om att göra människor, fastboende, deltidsboende och gäster, medvetna om att vatten är inte är en obegränsad resurs utan något man behöver vara rädd om. Men varken kunskapen eller praktiken ska kännas betungande eller tråkig. Man kan ta det med humor och lust.

Andy Bäcker lägger fram bevis för att denna "fun theory" fungerar. Fem svenska städer har till exempel lyckats sänka medelhastigheten utanför en skola till under 30 kilometer i timmen genom att ordna ett lotteri, där de laglydiga kunde vinna pengar, tagna från en kassa av fortkörningsböter.

Så det är inte omöjligt att ni som gäster på Kostergården i framtiden möts av skyltar som uppmanar: "Save water, drink wine" eller föreslår er ett gemensamt bad med partnern istället för solodusch.

I vilket fall som helst tänker Marcus Engebretsen installera teknik som Bäcker presenterat. Det innebär att en mätare på vattenledningen registrerar vattenförbrukningen i detalj, så att varje hotellrum eller stuga får redovisning på en display av hur mycket vatten som används och till vad. Det kan sedan jämföras med andra rum, andra stugor och tidigare gäster. Någon form av belöning till den som hushållar effektivt kan det också bli.

Men det räcker inte med Kostergården, säger Marcus Engebretsen.

ANNONS

– Det måste vara ett helhetstänk för hela Koster. Vi har en stafettpinne och alla behöver vara med.

Det ska starta redan på båten ut, tänker sig Andy Bäcker och Marcus Engebretsen. De vill ha Koster Marin med sig, så att båtarna visar en informationsvideo för att göra resenärerna medvetna om att öar behöver vara noggranna med sitt färskvatten.

– Vi kan bli först i Europa. Det vore roligt, säger Marcus Engebretsen.

Andy Bäcker talar om att Koster kan bli ett universitet för folkbildning om vattenfrågor, när gästerna tar med sig kunskaper och mätresultat hem.

Christian Pleijel ser för sig hur detta leder till ett EU-projekt där öar i olika delar av Europa samarbetar för att förfina både tekniken och människornas kunskap och engagemang.

Färskvatten är viktiga frågor för alla öar även om förhållandena varierar.

– 75 procent av dem har färskvattenproblem, säger Christian Pleijel.

På Koster är han övertygad om att vattnet egentligen räcker till för behoven, men trycket ökar med växande turism och eventuellt fler fastboende, så resursen behöver vårdas.

Nu tänker sig Pleijel att Koster kan gå före, utveckla arbetssätt och teknologier och föra dem vidare, bli som "ett färskvattenslaboratorium", visa omsorg om inte bara Kosterhavet utan också färskvattnet inuti ön.

ANNONS

Hans plan nu är att gå vidare genom att beskriva idén för att antal andra öar, sondera intresset och återkomma till Kosters företagarförening för fortsatta funderingar.

Fakta: Vattensparande

Ett vattensparprojekt växer fram ur det vattenprojekt som ska ta fram alternativ till en överföringsledning från fastlandet till Koster.

Genom att göra människor medvetna om vattnets betydelse ska kunskap spridas och förbrukningen minska.

Metoderna ska vara roliga, inte betungande, "fun theory".

Koster skulle kunna bli spjutspets och nav i ett EU-projekt för flera öar.

Christian Pleijels förslag på samarbetsöar:

Hydra (Saroniska ögruppen i Grekland, söder om Athen), Molene (väster om Bretagne, Frankrike), Landsort (Stockholms södra skärgård, fyrplats) samt någon ö i Kroatien.

ANNONS