Växter och konst ger kyrkhus nytt liv

Drömmen om att bo och arbeta på samma plats blev verklighet för Kerstin Ljungqvist när församlingen i Dals Rostock ville göra sig av med det gamla församlingshemmet. Det blev starten på en resa där få saker lämnats åt slumpen.

ANNONS
|

Kerstin Ljungqvist var beredd att flytta när hennes pappa fick nys om att församlingen planerade att riva det gamla församlingshemmet i Dals Rostock. Planerna på att bygga parkering var egentligen redan spikade, men Kerstin gav sig inte och till slut lyckades hon 2008 få hyra huset för att ett par år senare köpa det. Huset, som i många år varit församlingshem, var bara ett tomt skal när hon fick ta över det. Taket läckte och byttes innan hon kunde flytta in.

Det är ett hus med en rik historia – det har inte alltid varit församlingshem utan var handelsbod fram till 1936. Den del där den stora salen ligger fanns redan på 1850-talet. Kerstin, som bland annat är konstnär, hade en dröm om att kunna samla alla sina verksamheter på ett och samma ställe. Och det har blivit ett hem som rymmer massor av aktiviteter – sommartid är det öppet för allmänheten, hennes växthus är välbesökt och känt för sin vackra pelargontrappa. Vintertid förvandlas bostaden till kurslokal där hon bland annat håller kurser i pappslöjd och kalligrafi.

ANNONS

Huset ligger näraen av Sveriges äldsta hälsobrunnar och Dals Rostock har länge varit en känd kurort. Det är en aktiv bygd och i anslutning till det gamla församlingshemmet finns den gamla brunnsparken med bland annat hembygdsmuseum, textilmuseum och kafé. Kerstin, som alltid varit intresserad av naturen och den betydelse den har för oss människor, har i samarbete med hembygdsföreningen anlagt den stora örtagården vid hembygdsmuseet.

Trots att det gamla församlingshemmet var vackert med sina kyrkfönster går det ändå att förstå varför kyrkan ville riva det. Förutom det läckande taket var huset dyrt att värma upp.De kaminer som en gång funnits var utbytta till direktverkande elelement och skorstenen var borttagen. Den lilla toaletten gick inte att handikappanpassa.

Det har alltså varit mycket jobb med att rusta upp och renovera. Elen har bytts ut, den gamla skorstenen har murats upp och används igen. I drygt 30 år hade Kerstin en gammal norsk etagekamin liggande i en lada och nu kom den äntligen till användning. Tillsammans med den luftvärmepump som satts in värmer den upp rummen.

Huset har fått ett ansiktslyft, även om originalinredningen från 50-talet finns kvar. Köket har blivit grått och de gamla luckorna har målats om så att det ser ut som ett 1700-talsapotek. Det som ser ut som lådor är alltså bara färg och för att ännu mer förvilla ögat har Kerstin satt dit knoppar. Idén till 1700-talsapoteket kommer från Skansen – men här i församlingshemmet är det inte apotekets benämningar på råvaror och mediciner som står på skåpen utan namnen på matvaror och porslin.

ANNONS

Hon tycker mycket om bokstäver och kalligrafi, något hon fått utlopp för i köket när hon målade och dekorerade skåpen.Bänkskivan i köket är också ny, liksom golv, kakel och den rutiga plastmattan.

Snart är det dags för nya projekt: näst på tur är att bygga till ett större badrum och en veranda vid husets entré. Invändigt är det bara golvet Kerstin inte gett sig på, men hon skulle gärnabyta ut den gamla plastmattan.

– Där tror jag det finns ett brädgolv utan isolering, så risken är att det blir golvdrag, säger hon. Kerstin har en förkärlek för skåp och många av dem har hon låtit lokala snickare bygga efter hennes skisser.

"Jag tycker om lådor och att sortera saker.Det gamla postskåpet från sanatoriet i Rostock har försetts med lådor som jag sedan målat med olika tekniker och marmoreringar."

Bredvid den norskaetagekaminen står ett skåp som ser ut som en kakelugn. Det är specialsnickratför att gömma tv:n i och insidan är målat som ridåer på en teater. I dag har tv:n bytts mot merpraktiska lådor och fack. – Jag tycker om lådor och att sortera saker.Det gamla postskåpet från sanatoriet i Rostock har försetts med lådor som jag sedan målat med olika tekniker och marmoreringar, säger hon.

Ett stort arbetsbord är viktigt för Kerstin – hon har hittat ett bord som för tankarna tillbaka till tiden då huset var en handelsbod. Det är i bekväm arbetshöjd och på hjul för att lätt kunna flyttas och anpassas efter olika önskemål. Dörrarna är enkla skåpsluckor från Ikea som hon målat med inspiration från en gammal 1600-talskyrka, på ena kortsidan har det byggts en ställning för papper med en dekorativ överdel.

ANNONS

Växthuset ger trädgården en speciell karaktär. Kerstin målade aluminiumstommen röd och lät bygga en ny upphöjd sockel som kläddes med skiffer enligt lokal taktäckningstradition. Framför växthuset ligger en förstuga, där man kan stå från tidig vår och plantera och förbereda växthusetinför sommaren.

Fönster och dörrar har kunnat återanvändas och plattorna på golvet har Kerstin målat i sina två favoritfärger. – Golvet i förstugan målade jag röda rutor på och det i växthuset har fått gröna rutor. Det är billiga betongplattor som med enkla medel fått ett helt annat uttryck.

Strax ovanför växthuset står ett gammalt hus som fungerar som orangeri på vintern, alltså ett övervintringshus för växter som vill ha det ljust och svalt. Det följde med vid husköpet men var mycket förfallet. Även detta har fått nytt liv med hjälp av gamla fönster och snickarglädje.

Snart startar sommarsäsongen då hemmet öppnar för den som vill komma på besök. Det är något som Kerstin Ljungqvist ser fram emot. – Det är underbart med all verksamhet som finns runt mitt hem och sommartid är det alltid full fart och många besökare.

Läs mer:

Församlingshemmet i Dals Rostock

  • Här bor: Kerstin Ljungqvist och katten Fridolf.
  • Gör: Konstnär, författare och föreläsare.
  • Var: I det gamla församlingshemmet i Dals Rostock.
  • Husets storlek: 140 kvadratmeter.
  • ANNONS