Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170812-danmarkubat-512286_se.stnb_1.jpg
Bärgningsfartyget Vina med ubåten Nautilus utmed sidan anlände till kaj i Köpenhamns hamn vid 22.30-tiden på lördagskvällen.

Ubåtsägare häktad – svenska fortfarande borta

Ubåtsägaren Peter Madsen är häktad för att av "oaktsamhet" ha orsakat den svenska journalistens död. Ubåten har bärgats och bogserats till en sluten hamn i Köpenhamn där den undersöks i natt. Kvinnan är fortfarande försvunnen.

Häktningsförhandlingarna mot Peter Madsen, 46, inleddes på lördagseftermiddagen. Domaren Kari Sørensen gick åklagarens vilja till mötes och höll förhandlingen bakom stängda dörrar, med hänsyn till kvinnans anhöriga.

Innan dörrarna stängdes sågs Madsen sitta i en blå t-shirt, le och vinka till personer i rättssalen.

Någon timme senare meddelades att han häktas för att ha orsakat kvinnans död på grund av "oaktsamhet", vilket kan jämföras med det svenska begreppet "vållande till annans död". Han häktas i 24 dagar.

Madsen misstänktes inledningsvis för mord alternativt dråp. När domaren beslutade om att häkta honom för att ha vållat svenskans död bygger det på vad han själv berättat om händelserna ombord.

- Jag är oskyldig, sade uppfinnaren Peter Madsen i rätten enligt Sydsvenskan.

"Det kunde ju alla se"

Försvarsadvokat Betina Hald Engmark ville inte gå in på Madsens förklaringar när hon efter häktningen mötte ett stort medieuppbåd, med såväl svenska som danska journalister, utanför domstolsbyggnaden i centrala Köpenhamn.

TT: Hur mår din klient?

- Han är påverkad av situationen och det kunde ju alla se i rätten. I övrigt kan jag inte uttala mig, sade hon.

Madsen har sagt att han "mycket gärna" ville ge en förklaring till det inträffade och hans försvarsadvokat hade gärna sett att förhandlingen hölls inför öppna dörrar.

Tornet sticker upp

Den danske ubåtsbyggaren misstänks sedan en svensk 30-årig journalist mystiskt försvunnit efter en tur med danskens hemmabyggda ubåt.

Bärgningen av ubåten Nautilus, som sjönk vid 11-tiden på fredagen, inleddes på lördagsförmiddagen. På eftermiddagen sågs tornet dyka upp ovanför vattenytan och några timmar senare började bärgningsfartyget Vina röra sig i riktning mot Köpenhamn med ubåten förankrad vid sidan.

Sent på lördagskvällen kom ekipaget fram till den avspärrade kajen i Nordhavn. Där ska ubåten tömmas på vatten så att den kan tas upp på land. Det kommer att ta flera timmar, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Polisens kriminaltekniker kommer sedan att undersöka den under natten och på söndagen. Det har hittills inte varit möjligt att gå in i ubåten eller se vad som finns därinne.

Dödat "på okänt sätt"

Den svenska kvinnan sågs senast i ubåtstornet tillsammans med Madsen då farkosten lämnade hamnen i Refshaleøen i Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags kväll. Madsen själv har sagt att hon gick i land senare under kvällen, vid 22.30, vid restaurang Halvlandet i samma hamn.

Hon borde då ha fångats av en övervakningskamera, enligt ägaren till restaurangen.

- Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område. Vi hoppas att det kan bidra till att lösa det här mysteriet, säger Bo Petersen till danska Ekstrabladet.

Skickade sms

Efter att ubåten sjunkit kunde Madsen räddas i land, men kvinnan har inte gått att nå och hon anmäldes försvunnen av anhöriga redan under natten till fredagen.

Familjen till den svenska kvinnan har gjort ett uttalande i flera medier: ”Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att (kvinnans namn) saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen."

De beskriver henne som en ambitiös, hängiven journalist som rapporterat från bland annat Stilla havet, Afrika, Asien och USA, och skrivit för välrenommerade tidningar som The New York Times och The Guardian.

Fakta: Ubåten Nautilus

Den privata ubåten UC3 Nautilus byggdes som ett hobbyprojekt av en grupp entusiaster med Peter Madsen i spetsen. Det tog tre år att färdigställa ubåten.

Den 3 maj 2008 sjösattes den, en av världens största hemmabyggda ubåtar, i Köpenhamn.

Nautilus är nästan 18 meter lång och väger över 30 ton. I teorin kan ubåten hålla för vattentrycket ända ned på 470 meters djup.

Källa: www.uc3nautilus.dk

Fakta: Uagtsomt manddrab

Peter Madsen är häktad misstänkt för "uagtsomt manddrab", vilket på svenska motsvarar "vållande till annans död".

Påföljden är böter eller fängelse upp till fyra månader.

Det finns särskilt försvårande omständigheter, som rattonykterhet eller fortkörning. Då kan påföljden bli fängelse i upp till åtta år. Bestämmelsen rör alltså främst trafikbrott med dödlig utgång.

Vållande till annans död kan i Sverige ge fängelse i upp till sex år.

Källa: strafferettshjaelpen.dk, hviidadvokater.dk