Peter Madsen dömd för mord på Kim Wall

Ubåtsbyggaren Peter Madsen döms av Köpenhamns byret till livstids fängelse för mord på svenska journalisten Kim Wall.

ANNONS

Domaren Anette Burkø meddelade domen klockan 13 i byretten. Peter Madsen döms till Danmarks strängaste straff.

Domaren tar fasta på att Madsen tidigare bjudit in tre kvinnor till ubåten. Hans internetsökningar visar att han varit intresserad av våld mot kvinnor. Domaren nämner vidare hur han planerade genom att ta ner saker i ubåten som annars inte brukade vara där. Han har inte kunnat förklara varför han gjorde det. Efter en samlad värdering menar domstolen att han tog med föremålen för att använda vid brott mot Kim Wall.

Rätten tar fasta på att Madsen har ändrat sina förklaringar under utredningen. Hans förklaring att han ville skona anhöriga och därför ljög anses inte vara trovärdig eftersom han styckat den döda. Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdelarna i havet, för att bli av med kroppen efter det han själv beskriver som en olycka.

ANNONS

Rätten anser inte heller förklaringen att Kim Wall dog i en olycka är trovärdig. Rätten menar att han styckade kroppen för att dölja spåren av det han gjort.

Peter Madsen är den 15:e brottslingen de senaste 10 åren att dömas till livstids fängelse i Danmark. I praktiken – precis som i Sverige – tidsbegränsas ett livstidsstraff förr eller senare. I Danmark kan det ske först efter tolv år.

Fakta: Ubåtsfallet i korthet

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången pågick under elva dagar och domen väntas den 25 april.

ANNONS