Påven Franciskus efter ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vatikanstaten den 17 juni.
Påven Franciskus efter ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vatikanstaten den 17 juni.

Påven varnar för "farliga allianser" på G20

Påve Franciskus "oroas" av G20-mötet i Tyskland eftersom det där kan formas "väldigt farliga allianser" mellan ledare. Allianser som, enligt påven, kan få svåra följder för migranter i världen.

ANNONS
|

- Jag oroas av väldigt farliga allianser mellan krafter som har en skev världsbild: USA och Ryssland, Kina och Nordkorea, Putin och Assad gällande Syrienkriget, säger påven i en intervju med den italienska tidningen La Repubblica.

Faran gäller migration och flyktingar, enligt påven.

- Vårt huvudsakliga, och tyvärr växande, problem i världen i dag handlar om de fattiga, de svaga, de exkluderade – vilket inkluderar migranter, säger påven och riktar sig till de länder som "fruktar en invasion av migranter".

ANNONS

- Det är därför som G20 oroar mig: Det slår mestadels mot immigranter, säger han.

Gällande Europa, "den rikaste kontinenten i hela världen", som har tagit emot hundratusentals flyktingar och migranter sedan 2015, så varnar påven dess ledare att inte falla offer för illusionen att det är möjligt att stänga kontinentens gränser, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I fredags manade Franciskus G20-ledarna att arbeta mot "mer inkluderande och hållbar global ekonomisk tillväxt" och påpekade också den svåra situationen för de runt 30 miljoner människor som är drabbade av konflikter av svält, framför allt i Afrika och Jemen.

TT
Fakta: G20 samlar världens största ekonomier

G20-mötet i Hamburg pågår 7–8 juli.

De permanenta medlemmarna är 20: Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA samt EU.

Initiativet till gruppen togs 1999 som en reaktion på finanskrisen i Asien.

Sedan 2008 har det hållits årliga toppmöten, då medlemsländernas ledare har deltagit. Värdskapet växlar mellan länderna.

Församlingen har ingen formell beslutskraft, men mötena utmynnar i gemensamma riktlinjer för medlemmarna.

Källor: Globalis, www.g20.org, Ritzau

ANNONS