Oppositionella demonstranter vid en barrikad i Venezuelas huvudstad Caracas på torsdagen.
Oppositionella demonstranter vid en barrikad i Venezuelas huvudstad Caracas på torsdagen.

Oppositionen utmanar demonstrationsförbud

Ytterligare en kraftmätning väntar i Venezuela efter nya uppmaningar till protester trots det demonstrationsförbud som utfärdats. Den oppositionella alliansen MUD skriver att den kommer att svara med att ta över Venezuela.

ANNONS
|

Åtta personer har dödats under den 48 timmar långa generalstrejk som oppositionen utlyst för att pressa president Nicolás Maduro.

En av dem var en 16-åring som sköts i huvudet i onsdags och som avled till följd av sina skador under torsdagen. Även i onsdags miste en 16-åring livet.

Bland dödsoffren finns också en polis, som sköts i huvudet i staden Ejido i nordvästra Venezuela, uppger åklagarmyndigheter.

Inställda flyg

Det amerikanska utrikesdepartementet har beordrat familjemedlemmar till anställda på landets ambassad i Caracas att lämna Venezuela. Man godkänner också att de anställda som önskar får lämna landet.

Det colombianska flygbolaget Avianca har ställt in sina flygningar i Venezuela till följd av "operativa och säkerhetsbegränsningar".

ANNONS

Generalstrejken inleddes i onsdags med syfte att sätta stopp för det kontroversiella val Maduro har utlyst på söndag, då en grundlagsförsamling med mandat att skriva om konstitutionen ska utses.

På flera håll har det varit sammandrabbningar mellan polis och aktivister, och regeringen har nu utfärdat ett demonstrationsförbud. Från och med fredag riskerar de som deltar i protester som "kan störa eller påverka" valet mellan fem och tio års fängelse, enligt inrikesminister Néstor Reverol.

Uppmanar till dialog

Oppositionen har reagerat kraftigt på förbudet, och står fast vid planerna på en stor demonstration.

"Regimen har deklarerat att vi inte kan demonstrera. Vi kommer att svara med att TA ÖVER VENEZUELA genom en protest på fredag", twittrar den oppositionella alliansen MUD.

- Vi kommer att fortsätta kämpa. Vi lämnar inte gatorna, säger parlamentsledamoten Jorge Millán.

Maduro har svarat med att uppmana motståndarna att "överge vägen mot uppror". Han uppmanar till omedelbar dialog, men säger samtidigt att han inte kommer att backa. Alla samtal måste ske innan den nya konstituerande församlingen utses, enligt presidenten.

Totalt är dödstalet nu 113 personer under fyra månaders våldsamma protester mot Maduro, enligt landets åklagarmyndigheter.

ANNONS
TT-AFP-Reuters
ANNONS