Arbetare städar upp vid platsen för självmordsdådet i Kabul.
Arbetare städar upp vid platsen för självmordsdådet i Kabul.

Många döda i attacker i Afghanistan

Uppemot 35 människor har dödats när en bilbomb detonerade i västra Kabul i Afghanistan. Samtidigt stiger antalet döda efter en attack mot ett sjukhus i Ghorprovinsen i helgen.

ANNONS
|

En självmordsbombare i Kabul rammade bilen, fylld med sprängmedel, in i en mindre buss fylld av anställda på departementet som har hand om gruvfrågor. Attacken skedde i rusningstid. Ytterligare tre bilar förstördes och många butiker i närheten fick skador.

- Det var trafikstockningar med människor som åkte till arbete och till universitet och skolor. Flera av butikerna hade precis öppnat, säger Basir Mujahed, talesperson vid Kabulpolisen till nyhetsbyrån AP, och tillägger att flera barn skadades i attacken på måndagsmorgonen.

ANNONS

Oklara uppgifter

Antalet döda har stigit till minst 35, enligt en regeringskälla, men den officiella siffran är 24 döda och 42 skadade.

Talibanerna tar via Twitter på sig dådet, och hävdar att målet var två bussar som varit under bevakning i två månader.

Polisen har spärrat av platsen som ligger nära den högt uppsatte politikern Mohammad Mohaqiqs hem i huvudstadens västra delar. I området bor många hazarer, en förföljd etnisk minoritet som för ett år sedan drabbades hårt i en attack där dussintals dödades. Det var den första attacken i centrala Kabul som IS tog på sig skulden för.

Dödssiffra stiger

Talibanerna anklagas också för att ha dödat 35 civila i söndags vid en attack mot ett sjukhus i den centrala Ghorprovinsen, uppger en talesperson för presidenten. Det är oklart om de döda var personal eller patienter. I går rapporterade DPA att tio–tolv läkare dödats vid sjukhuset.

Talibanerna förnekar att man ligger bakom dådet, men medger att delar av sjukhuset skadats i stridigheter.

Minst 1662 civila har dödats i landet under årets första sex månader. Nattens dåd kommer två veckor efter det att IS tagit på sig ansvaret för en attack mot en moské i huvudstaden, där minst fyra människor dödades.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Flera dåd i år

Minst 1662 civila dödades i Afghanistan under första halvåret i år. Minst 20 procent av dåden skedde i Kabul.

Enligt FN omkom minst 150 personer i en kraftig lastbilsbomb i slutet av maj, den enskilt dödligaste attacken på afghansk mark sedan den USA-ledda invasionen 2001.

Källor: al-Jazira, Reuters

ANNONS