Ubåten som Peter Madsen och journalisten Kim Wall befann sig ombord på. Arkivbild.
Ubåten som Peter Madsen och journalisten Kim Wall befann sig ombord på. Arkivbild.

Madsens dna ska testas mot olösta mordfall

Den mordmisstänkte ubåtsföraren och uppfinnaren Peter Madsens dna ska testas mot olösta mord i Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna. Han misstänks ha dödat den svenska journalisten Kim Wall.

ANNONS
|

Madsen ska bland annat ha rört sig i Skåne och dna-jämförelsen ska göras med hjälp av en automatisk process under november månad.

- Under november kommer vi köra alla mord vi inte fått träffar på mot danska register, även Peter Madsens, det sker per automatik säger Mattias Sigfridsson, kriminalinspektör Skåne, till TV4.

Den svenska polisen har ännu inte aktivt behövt begära ut Madsens dna-profil från dansk polis eftersom man inte sett något fall som behöver jämföras. I Skåne finns 120 ouppklarade gamla mord, så kallade kalla fall. Men det finns ett mord från 1986 som särskilt intresserar polisen.

ANNONS

- Vi har ett ärende med en styckad kvinnokropp som är ouppklarat, säger Bo Lundqvist, chef för Skånepolisens kalla fall-grupp, till tv-kanalen.

Peter Madsen omhäktades den 3 oktober efter att åklagaren presenterat brutala uppgifter om hur Kim Walls kropp ska ha styckats.

Några dagar senare markerade likhundar på danskt vatten och dykare hittade Kim Walls kvarlevor och kläder. I en påse hittades hennes huvud.

Madsens dna matchas mot ett register och skulle den svenska polisen få en träff behöver handlingarna begäras ut från Danmark.

- Vi kommer att få svar på ganska snart om vi har spår i Sverige som knyter an till detta fallet, säger Mattias Sigfridsson till TV4.

TT
ANNONS