Polisinspektör Jens Møller Jensen vid en presskonferens på måndagen.
Polisinspektör Jens Møller Jensen vid en presskonferens på måndagen.

Madsen erkänner – styckade Kim Wall

Peter Madsen erkänner att han styckade journalisten Kim Wall, men kommer med en ny förklaring till varför hon dog. Svenskan ska ha dött av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten, hävdar den mordmisstänkte dansken som nu även anklagas för att ha skändat henne sexuellt.

ANNONS
|

Enligt uppfinnaren Peter Madsen befann han sig själv på däck när den svenska journalisten Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten UC3 Nautilus.

- Han erkänner att sedan har styckat liket nere i ubåten och att han därefter seglar ner till Kögebukten och kastar delarna i vattnet, säger Jens Møller Jensen, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, på en pressträff.

Ny förklaring

Först sade Madsen att han släppt av Kim Wall på land efter en reportageresa med ubåten på kvällen den 10 augusti. Senare uppgav han, under en öppen omhäktningsförhandling, att Wall dog på grund av att hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet.

ANNONS

- Vi har ingen teori om motiv till själva gärningen. Det är bara Peter Madsen som vet det, säger Jens Møller Jensen.

Madsen fortsätter att neka till anklagelsen om mord och detsamma gäller den nya misstanken om sexbrott med särskilt försvårande omständigheter. Köpenhamnspolisen vill inte heller spekulera kring danskens nya förklaring till Walls död.

- Vi har en dialog med ubåtsexperter hos försvaret som har undersökt detta och kommit med en förklaring kring detta, men det ska Peter Madsen och hans försvarsadvokat få ta del av, säger Møller Jensen, som även framhåller att polisen inväntar utlåtande från rättsmedicinare.

Överväger fortsatt sök

De senaste 14 dagarna har fortsatta dykningar genomförts i Kögebukten, men fortfarande saknas kvarlevor och dessutom både Peter Madsens och Kim Walls mobiltelefoner.

- Vi överväger om det är fortsatt intressant att dyka mer. Eller om vi ska söka med sonar eller de svenska likhundarna igen. Det har vi inte ännu fattat beslut om, säger polisinspektören.

ANNONS

I vattnet har polisen tidigare hittat kvarlevor, en kniv, kläder och den såg som Madsen har använt vid styckningen. Någon dödsorsak är ännu inte fastslagen.

- Obduktionen är inte klar ännu, säger Jens Møller Jensen.

Inget tyder på att Peter Madsen tidigare har begått grova brott.

- Fingeravtryck och dna har körts mot relevanta register, men det finns inget som tyder på tidigare brottslighet, säger Møller Jensen.

Rättegång nästa år

Polisens information om att Madsen erkänner styckningen av Kim Wall kom bara timmar efter det att hans advokat Betina Hald Engmark meddelat att han frivilligt går med på fortsatt häktning till den 15 november.

"Jag har inga ytterligare kommentarer", skriver Hald Engmark i ett sms till TT.

Polisutredningen är på väg att bli färdig och rättegången är inplanerad. Den beräknas pågå i åtta dagar med start den 8 mars nästa år. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen räknar med att åtalet är klart före årsskiftet.

ANNONS
TT
Fakta: Ubåtsfallet

Den svenska journalisten Kim Wall skulle göra ett reportage om den danske uppfinnaren Peter Madsen ombord på hans ubåt. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Under natten mot fredagen slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt till sin kajplats och några timmar senare inleds sökandet. Under morgonen kommer larm om att ubåten sjunkit och Madsen räddas. Kim Wall hittas inte.

Kommande dag häktas Peter Madsen för att ha orsakat hennes död.

Drygt en vecka senare hittas en kvinnotorso i vattnet vid Amagers sydkust, som är en del av Köpenhamn. Torson bekräftas som Kim Wall med hjälp av dna.

Lördagen den 7 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att man hittat ytterligare kvarlevor efter Kim Wall i flera plastpåsar. Bland annat har huvudet hittats och polisen säger att den inte kunnat hitta skador som överensstämmer med Peter Madsens påstående att Kim Wall dött när hon fick en tung lucka i huvudet.

Den 30 oktober meddelar Köpenhamnspolisen att Peter Madsen erkänt att han styckat Kim Walls kvarlevor. Peter Madsen har i polisförhör ändrad sin ursprungliga historia om hur Kim Wall dog och hävdar nu att hon avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten, vid ett tillfälle då han själv befann sig på ubåtens däck.

ANNONS