I Istanbul demonstrerade tusentals människor på fredagen mot Trumps beslut.
I Istanbul demonstrerade tusentals människor på fredagen mot Trumps beslut.

Många protesterade mot Trump efter beskedet

Runt om i Mellanöstern har människor protesterat mot president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. På flera håll har det skrikits slagord och viftats med flaggor, men i övrigt har protesterna gått relativt lugnt till.

ANNONS
|

Libanons huvudstad Beirut fylldes efter fredagsbönen av tusentals demonstranter. I närheten av det palestinska flyktingslägret Shatila samlades över 5000 personer som tågade till en kyrkogård där hundratals palestinier ligger begravda, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Även de turkiska protestaktionerna drog stora folkmassor. I en av Istanbuls mer konservativa stadsdelar avgick ett demonstrationståg där fler än 3000 människor deltog. Också på andra håll i Turkiet har det hållits olika typer av manifestationer under dagen, enligt AP.

I Jemens huvudstad Sanaa deltog tusentals personer, varav flera viftade med palestinska flaggor dekorerade med slagord som refererade till de shiitiska Huthi-rebellerna.

I Egypten valde Ahmed al-Tayeb, storimam vid lärosätet al-Azhar, att ställa in ett planerat möte den amerikanske vicepresidenten Mike Pence som skulle ha hållits senare i december.

ANNONS

"Hur skulle jag kunna sitta bredvid dem som gav det de inte äger till dem som inte förtjänar det?", säger al-Tayeb i ett uttalande som citeras av AFP.

Olika former av protester har även förekommit i bland annat Algeriet, Iran, Pakistan och Jordanien.

TT

ANNONS