En man röstar i Milano, huvudstad i regionen Lombardiet.
En man röstar i Milano, huvudstad i regionen Lombardiet.

Italienska regioner vill ha mer självstyre

Två rika regioner i norra Italien har röstat för ett ökat självstyre gentemot regeringen i Rom. En fjärdedel av Italiens befolkning bor i områdena.

ANNONS
|

De grupper som kampanjat för ökat självstyre i Lombardiet och Veneto har utropat seger i folkomröstningen. Över 95 procent röstade ja, i båda regionerna, enligt regionpresidenterna.

Valdeltagandet bedöms ha varit 58 procent i Veneto, där stödet för ökat självstyre är större. I Lombardiet ska omkring 40 procent ha röstat.

"Nytt kapitel"

Regionerna vill ha större makt över infrastruktur, miljöfrågor, vård och utbildning men strävar inte efter självständighet.

- Vi kan nu skriva ett nytt kapitel. Regionerna som frågar efter mer makt kommer att få det, säger Lombardiets regionale president Roberto Maroni.

ANNONS

- Jag kommer att åka till Rom och fråga efter mer makt och resurser, inom ramen för nationell enighet.

Till skillnad från folkomröstningen i Katalonien i Spanien så hölls söndagens italienska omröstningar i enlighet med grundlagen och med det nationella styrets godkännande. Men de är bara rådgivande, inte bindande.

Gynnar Lega Nord

De två välmående regionerna står för en tredjedel av Italiens ekonomi, som i sin tur är eurozonens tredje största. Lombardiet, med finansiellt viktiga Milano, står för 20 procent medan Veneto, med turistmagneten Venedig, står för 10 procent.

I båda regionerna finns ett utbrett missnöje med att invånarnas inbetalda skatter går till fattigare delar av Italien.

- Lombardiet och Veneto styrs effektivt och samhällets service fungerar bra, mycket bättre än i andra regioner. Därför tycker jag att vi borde ha mer självstyre, säger Massimo Piscetta, som röstade utanför Milano.

ANNONS

Resultatet väntas gynna högerextrema partiet Lega Nord, som styr i båda regionerna.

Hackerattacker mot röstningssystemet ska ha fördröjt de slutgiltiga resultaten.

TT-AFP-Reuters
ANNONS