Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171027-turkgripna-554302_se.stnb_1.jpg
Ali Gharavi (trea från vänster) och Peter Steudtner (till höger om Gharavi) efter frisläppandet i Turkiet på torsdagen.

Gharavi och Steudtner har anlänt till Berlin

Svenske IT-konsulten Ali Gharavi och den tyske människorättsaktivisten Peter Steudtner, som släpptes ut häktet i Turkiet i går anlände till Berlin i Tyskland i natt. Gharavi och Steudtner har hittills valt att avvakta med att prata med medier.

"Peter Steudtner and Ali Gharavi stöder människorättsarbete baserat på icke-våld, vilket är grundläggande för oss alla, oavsett var och hur vi lever våra liv. Vi är glada att de båda hemifrån nu kan återuppta sitt engagemang för att lyfta mänskliga rättigheter", skriver Laressa Dickey och Magdalena Freudenschuss om frisläppandet av sina respektive i ett mejl till TT.

Det är inte känt när Ali Gharavi kommer att återvända till Sverige.

Gharavi och Steudtner greps i början av juli tillsammans med åtta människorättsaktivister – däribland Amnestys Turkietchef Idil Eser. De gripna medverkade i ett möte om digital säkerhet på en ort sydost om Istanbul. Der anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott.

Sammanlagt åtta personer har nu släppts på fri fot. Åtalet kvarstår fortfarande och rättegången ska återupptas den 22 november.

Amnestys Turkietchef Idil Eser är förvånad över domstolens beslut, och har understrukit att alla de som fortfarande sitter fängslade i Turkiet, däribland Amnestys lokale turkiske ordförande Taner Kilic, fortsatt måste uppmärksammas.

Fakta: Greps utanför Istanbul

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när turkisk polis avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Tio personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister samt två internationella experter – svensken Ali Gharavi och en tysk. Två släpptes innan rättegången.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet och Ali Gharavi var där i egenskap av utbildare, tillsammans med tysken.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, var fängslad sedan tidigare. Han greps den 6 juni, misstänkt för att stå nära predikanten Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom kuppförsöket i juli 2016. Anklagelserna mot Kilic tas upp i en separat rättegång.

De gripna anklagas i svepande ordalag för terrorrelaterade brott – däribland medlemskap i och stöd till en "väpnad terrororganisation".

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet