Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Gatuhunden som skrev historia i rymden

När hon lastades in i den trånga, fönsterlösa rymdkapseln Sputnik 2 visste forskarna att hon aldrig skulle komma tillbaka. Men gatuhunden Lajka blev för 60 år sedan odödlig – som den första levande varelsen i omloppsbana runt jorden.

Hon fångades in på gatorna i Moskva och valdes ut bland flera rivaliserande kandidater för sitt fogliga sätt och något retsamma uppsyn. Sedan väntade en enkel biljett mot stjärnorna. Lajka skickades upp i en satellit den 3 november 1957 för att aldrig komma tillbaka.

Förhoppningen var att hunden skulle överleva åtta–tio dagar, men hon dog av överhettning och uttorkning efter bara några timmar. Rymdfarkosten med hennes kvarlevor brann upp i atmosfären fem månader senare.

- De nio varven runt jorden gjorde Lajka till världens första kosmonaut, offrad för att framtida rymduppdrag skulle lyckas, säger Adilja Kotovskaja, som tränade Lajka, till nyhetsbyrån AFP.

När den nu 90-årige forskaren tog farväl av hunden bad hon rymdfararen om ursäkt.

- Jag grät till och med när jag klappade henne för sista gången, säger Kotovskaja.

När ryssarna letade på gatorna efter hundar att skicka upp i rymden valde de alltid honor, eftersom de inte lyfter på benet när de kissar och därmed behöver mindre utrymme. Lajka var omkring tre år gammal.

Fakta: Andra djur i rymden

  • I juni 1948 blev rhesusapan Albert det första däggdjuret att skickas upp i rymden på ett Nasa-uppdrag, för att undersöka reaktionen på tyngdlöshet. Han nådde 63 kilometer i höjd, strax under början av yttre rymden. Ett år tidigare hade USA skickat upp fruktflugor i en V-2-raket.
  • I augusti 1951 blev Tsygan och Dezik de första hundarna att skickas upp i rymden, för en suborbital resa för sovjetisk räkning. De sändes dock inte – som Lajka – upp i en hel omloppsbana runt jorden och överlevde uppdraget.
  • I augusti 1960 skickade Sovjetunionen upp en mängd djur i rymden, däribland hundarna Belka och Strelka, en kanin, 40 möss, två råttor, 15 behållare med fruktflugor samt växter.
  • Ham blev i januari 1961 den första schimpansen i rymden och forskningen kring hans färd banade väg för den första amerikanska rymdfärden, för Alan Shepard senare samma år.
  • Fransk katt: I oktober 1963 blev Frankrike det första land som skickade upp en katt i rymden, Felicette. Hon ersatte Felix som rymde kvällen innan avfärd.

Källa: AFP