Wuilly Arteaga har väckt regimens missnöje i Venezuela genom att spela fiol på gatorna under demonstrationer. Han greps i torsdags och ska ställas inför rätta, enligt organisationen Foro Penal. Arkivbild.
Wuilly Arteaga har väckt regimens missnöje i Venezuela genom att spela fiol på gatorna under demonstrationer. Han greps i torsdags och ska ställas inför rätta, enligt organisationen Foro Penal. Arkivbild.

Fler döda under protester i Venezuela

Dödstalet stiger i Venezuela – minst nio personer, varav två minderåriga och en militär, har hittills mist livet i samband med valdagen. Oppositionsanhängare och militär har drabbat samman och militären använder pansarfordon, gummikulor och tårgas för att skingra oppositionella. Flera poliser har skadats.

ANNONS
|

En 13-åring och en 17-åring sköts till döds under söndagen, båda i delstaten Tachira på gränsen mot Colombia, enligt åklagarmyndigheten. En militär har också skjutits ihjäl i sammandrabbningar i samma region, skriver AFP.

I huvudstaden Caracas har militär använt tårgas och gummikulor mot oppositionella som blockerat en motorväg. Soldater har också gått in i bostadshus i jakt på demonstranter. Även i landets andra största stad, Maracaibo, har nationalgardet använt tårgas och distraktionsgranater, skriver AFP. Flera poliser ska ha skadats vid en explosion under en antiregeringsprotest i Caracas, enligt Reuters.

Dödstalet stiger

Under valdagen duggar rapporterna om dödsfall tätt. Klockan var inte ens tio på förmiddagen när åklagarmyndigheten gick ut med att en politiker dödats. Den 39-årige advokaten José Felix Pineda, som kandiderade till den nya församlingen, sköts till döds av angripare natten mot söndagen i sitt hem i Ciudad Bolívar i sydöstra Venezuela, enligt AFP.

ANNONS

Några timmar senare uppgav åklagarmyndigheten att ytterligare en person mist livet – en ungdomsledare för oppositionen som dödats i samband med en demonstration mot valet.

I Merida upptäcktes kropparna efter två män, 28 och 39 år gamla, som skjutits till döds efter en protest på söndagen. I samma stad dödades ytterligare en man dagen före, i samband med en annan demonstration.

I staden Barquisimeto sköts en 43-årig man till döds under söndagen.

Det som ska väljas är en ny författningsförsamling, ett superorgan med 545 ledamöter som ska ha rätt att skriva om konstitutionen efter regeringens önskemål. Valet sker på regeringens villkor och oppositionen, som har majoritet i landets parlament, vägrar att delta. Oppositionen uppmanar sina anhängare att ansluta till en massdemonstration i Caracas och på andra platser i landet under valdagen.

"Få som röstar"

Under söndagen syntes glesa köer ringla utanför vallokalerna i landet.

- Det är mycket lite folk som går till vallokalerna och gatorna är tomma, berättar Sabrina Alvarado på Isla Margarita utanför fastlandets kust i Venezuela, för TT.

ANNONS

Hon själv tillhör regeringskritikerna och tänker inte rösta. Inte heller tänker hon lämna sitt land, även om alla hennes syskon redan har gjort det, tillsammans med många andra venezuelaner.

- Förra veckan åkte den sista, min syster, till Ecuador. Men för mig är det inte lätt att lämna mitt land och börja från noll på en ny plats... Jag älskar Venezuela och jag tycker så mycket om min ö. Jag har fortfarande hopp att saker och ting ska ändra sig här, att de här människorna ska lämna makten.

Segerviss president

President Nicolás Maduro väntar sig en "stor seger". Han säger att grundlagsförsamlingens första uppgift kommer att vara att helt göra om ämbetet för landets statsåklagare. Den nuvarande statsåklagaren Luisa Ortega Díaz vill dock behålla den befintliga konstitutionen och anser att det är dumt att genomföra en stor reform mitt under den allvarliga kris landet genomlever.

Det oljerika Venezuela var en gång Sydamerikas mest välmående nation men har kastats in i en socioekonomisk kris. Under Maduros fyra år vid makten har befolkningen plågats av skenande inflation, medicin- och livsmedelsbrist och ökat våld.

ANNONS

Oppositionen pekar ut regimens politik som anledning till den djupa krisen, medan regeringen lyfter fram det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

Under de senaste fyra månaderna har demonstrationer ägt rum i stort sett dagligen. Antalet döda under den perioden är nu nästan uppe i 120 personer.

Internationella fördömanden mot valet hörs från flera håll. EU, USA, Argentina, Brasilien, Colombia och Mexiko hör till dem som motsätter sig valet och säger att det kommer att förstöra demokratin i Venezuela.

TT
Fakta: Krisen i Venezuela

Våldsvågen med upplopp och kraftiga protester i Venezuela har en såväl ekonomisk som politisk bakgrund. Oppositionen pekar ut regimens ekonomiska politik som anledning till den djupa ekonomiska krisen, medan regeringen lyfter fram det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

President Nicolás Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.

Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker runda genom att skapa en slags ny konstituerande församling – ett nytt superorgan som ska bestå av 545 ledamöter och ha befogenhet att skriva om konstitutionen.

ANNONS