Den katalanska regionregeringen meddelade sent på söndagskvällen att drygt 90 människor skadats under söndagens folkomröstning i Katalonien.
Den katalanska regionregeringen meddelade sent på söndagskvällen att drygt 90 människor skadats under söndagens folkomröstning i Katalonien.

Få världsledare fördömer polisvåld i Spanien

Många världsledare har valt att vara tysta om polisvåldet i Katalonien under folkomröstningen om självständighet. Men Venezuelas president Nicolás Maduro, som själv beskylls för hårdföra metoder, är en av dem som går ut och fördömer Rajoys regering.

ANNONS
|

Maduro sade i en tv-sändning att den spanska polisen utsatte väljarna för "ett brutalt förtryck". Han sade att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy "måste stå till svars inför världen för vad som har hänt i Katalonien".

Den spanska polisen gjorde räder mot vallokaler runt om i Katalonien för att försöka stoppa folkomröstningen om självständighet. Minst 844 människor fick uppsöka vård och mer än 90 människor har bekräftats skadade.

Maduros regering har själv anklagats av oppositionen, USA och andra regeringar för brutala attacker mot det egna folket i samband med protester. Den spanska regeringen med Rajoy i spetsen har drivit på för ytterligare EU-sanktioner mot venezuelanska tjänstemän.

ANNONS

Fler politiker fördömer

Förutom Maduro har några framträdande politiker – varav flera själva har brottas med självständighetssträvanden – gått ut och fördömt våldet.

Den belgiske premiärministern Charles Michel slår fast i en tweet att "våld kan aldrig vara svaret". Den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn tog också till Twitter och kräver att regeringen agerar för att stoppa våldet: "Polisvåldet mot Kataloniens medborgare är chockerande. Den spanska regeringen måste agera så att det upphör."

Även försteministern i Skottland, Nicola Sturegon – som företräder ett parti som vill att Skottland bryter sig loss från Storbritannien, förfärades över polisvåldet, och Storbritanniens utrikesdepartements svar på rapporterna från Katalonien – om att spansk lag måste upprätthållas.

- Vi är självklart oroade av alla former av våld men helt klart är folkomröstningen, som jag förstår det, inte författningsenlig, säger den brittiske utrikesminister Boris Johnson till Reuters.

"En sann vän till Spanien skulle säga åt dem att dagens agerande är fel och skadligt", twittrar Nicola Sturegon.

EU ska granska polisvåldet

Europarådets ordförande Thorbjørn Jagland utlovar en granskning av polisens metoder i Katalonien.

"Europarådet har, speciellt genom rättspraxis i den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, tydliga regler. Dessa använder vi exempelvis i Turkiet och Ryssland", skriver Jagland i ett inlägg i Facebook.

ANNONS

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har hittills avböjt att kommentera händelserna i Katalonien för TT men skriver kort på Twitter:

"Våldsamma sammandrabbningar och många skadade i Katalonien. Parterna måste hitta en väg tillbaka till dialog", konstaterar hon.

TT-AP
ANNONS