Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171022-japantyfon-551243_se.stnb_1.jpg
Tyfonen Lan är på väg in över Japan och väntas ge ett stormigt dygn. Bilden är tagen i staden Shirahama ett par timmars resa från Osaka där det finns bad som är världsarvsklassade.

Evakuering inför tyfon i Japan

Tiotusentals japaner uppmanas att lämna sina hem när tyfonen Lan drar in över landet, skriver mediebolaget NHK. Tyfonen har hittills krävt minst två liv på sin väg in över Japan.

Totalt har 22 kommuner utfärdat obligatoriska evakueringsorder för omkring 29 000 människor i cirka 12 000 hushåll. Ytterligare 100 kommuner manar till evakuering.

Minst två människor har omkommit och elva har skadats. En man miste livet när han passerade en byggställning vid en byggarbetsplats i Fukuoka. En 70-årig man dog när han försökte bärga sin båt som slitit sig i stormen.

Ovädret har gjort att hundratals flygavgångar har ställts in och det är störningar i tågtrafiken. Och lokalt varnar meteorologer bland annat för att våldsamma vindar och höga vågor.

Lan har nedgraderats från "supertyfon", men klassas av Japans meteorologiska myndighet JMA som "väldigt stor" i sitt omfång och "väldigt stark" i sin intensitet. Orkanens centrum ligger söder om Japan, men utkanterna har drabbat flera landsdelar.

Under måndagsdygnet slår det till mot Tokyo. Fordonstillverkaren Toyota håller sina fabriker stängda under måndagen.