EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker (till vänster) och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk hoppas att enighet ska vara uppnådd i den segslitna asyl- och migrationsfrågan till våren.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker (till vänster) och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk hoppas att enighet ska vara uppnådd i den segslitna asyl- och migrationsfrågan till våren.

Enighet sökes om asyl i EU

Ett enat EU säger nej till att låta Storbritannien redan nu förhandla om nästa fas i förhandlingarna om brexit. Lika enat ska unionen bli om framtida asylpolitik, lovar ledarna på toppmöte i Bryssel.

ANNONS
|

Någon gång i vår hoppas EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att enighet ska vara uppnådd i den segslitna asyl- och migrationsfrågan.

- Vi kommer att återkomma till frågan om att reformera Dublin-reglerna i december, i hopp om att nå en uppgörelse under första halvan av 2018, säger Tusk på sin presskonferens efter torsdagens inledande del av veckans EU-toppmöte.

Just enigheten betonas nu – även om bland andra Sverige och Tyskland allt oftare talat om att beslutet borde fattas med hjälp av omröstning och kvalificerad majoritet.

ANNONS

- Men i sakfrågan är det svårt och därför måste alla börja fundera på hur kan man kompromissa och vad är den pragmatiska lösningen, säger statsminister Stefan Löfven (S) efter torsdagens samtal.

Pengar till Afrika

Att göra om asylsystemet, med obligatoriska kvoter, utifrån ett majoritetsbeslut i stället för enhällighet, är något Löfven vill undvika.

- Nu har vi beslutat att vi ska eftersträva ett enhälligt beslut, så får det bli en senare fråga.

I migrationsdiskussionen vädjade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om mer pengar till EU:s hjälpfond för Afrika. Men från Sverige blir det inte något mer.

- Eftersom Sverige har betalt det vi har åtagit oss att betala så ska vi inte betala något mer. Men de länder som inte har betalt allt de har åtagit sig bör göra det, säger Löfven i Bryssel.

ANNONS

Samtal om brexit

Utöver migrationen diskuterade EU-ledarna främst försvarssamarbete, utrikespolitik och digitala frågor under torsdagen. På fredagen väntar sedan framför allt en sittning om förhandlingarna kring Storbritanniens kommande utträde ur EU.

Brittiska premiärministern Theresa May vill gärna få i gång diskussioner om en framtida handelsrelation redan nu, men lär få vänta till i december.

Hon uppmanar de europeiska ledarna att få fart på förhandlingarna för att nå en brexitöverenskommelse som hon kan "försvara" både för sina väljare och för det splittrade Konservativa partiet.

- Vi måste arbeta tillsammans för att nå ett resultat vi kan stå bakom och försvara för vårt folk, sade hon vid middagen under EU-toppmötet enligt Reuters.

Visa pengarna!

EU och Storbritannien har förhandlat på allvar sedan i somras, utan att komma tillräckligt långt i det som kallas "skilsmässodelen" – om rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien (och vice versa), gränsfrågorna på Irland och den ekonomiska uppgörelsen.

Från brittiskt håll har fortfarande för lite sagts om hur mycket kan tänka sig att betala och för vad.

- Storbritannien måste visa större beredskap för att se till att göra rätt för sig med de åtaganden som är gjorda redan. Det kräver mer betalning helt enkelt, säger Stefan Löfven.

ANNONS

TT: Men rent egoistiskt: vore det inte bättre för Sverige att få i gång en framtidsdiskussion redan nu?

- Nej. Vi vill ha en pragmatisk och bra lösning naturligtvis med Storbritannien när detta är över, men det absolut viktigaste för oss är EU-27 (de kvarvarande EU-länderna). Vi måste ha tillräckligt bra framsteg i fas ett innan vi går in i fas två, säger Stefan Löfven.

Bryssel, TT
Fakta: EU om brexit

Enligt läckta utkast väntas ledarna för de 27 EU-länderna (Storbritannien deltar inte) vid sitt interna toppmöte på fredag...

  • ..."välkomna" framstegen vad gäller EU-medborgares rättigheter i Storbritannien – samtidigt som EU-domstolens roll för att garantera rättigheterna påpekas.
  • ..."erkänna vissa framsteg" vad gäller gränsfrågorna mellan Irland och Nordirland.
  • ..."notera" att inga "fasta och konkreta åtaganden" ännu gjorts från Storbritannien vad gäller landets ekonomiska åtaganden.
  • ..."återigen värdera" vid kommande toppmöte i december om "tillräckliga framsteg gjorts inom alla tre ovanstående frågor".
  • ..."inbjuda" ländernas EU-ministrar att tillsammans med EU:s chefsförhandlare inleda "interna förberedande diskussioner" för framtida förhållande och eventuella övergångsarrangemang.
  • Källa: Reuters

    Fakta: Ledarnas agenda

    EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har lagt fram ett förslag på vad han kallar för "ledarnas agenda" kring vad som ska behandlas på kommande toppmöten. Så här ser schemat ut (samtliga möten i Bryssel, om inte annat uppges):

    2017:

  • 19–20 oktober: migration, digitala frågor, försvarssamarbete
  • 17 november (Göteborg): socialt Europa, rättvisa jobb och tillväxt, samt utbildning och kultur med anledning av Erasmussystemets 30-årsjubileum
  • 14–15 december: försvarssamarbete, sociala frågor, EMU och bankunionen vid separat euro-toppmöte
  • 2018:

  • 23 februari: politiska prioriteringar i nästa långtidsbudget, platsfördelning i kommande EU-parlamentsval
  • 22–23 mars: handelsfrågor, strategi för den inre marknaden, klimat och energi, digitala skattefrågor
  • 17 maj (Sofia): toppmöte med västra Balkan, eventuell överenskommelse om migration
  • 28–29 juni: beslut om platser i nästa EU-parlament, försvarsfrågor, konkreta reformer i EMU och uppföljning av "ledarnas agenda"
  • september (Wien): inre säkerhet, informationsutbyte, förhindrande av radikalisering
  • 18–19 oktober: handel, migration, säkerhet
  • 13–14 december: framsteg för långtidsbudgeten
  • 2019:

  • 21–22 mars: handel och ekonomiska frågor
  • 9 maj (Sibiu): "ledarnas agenda" och strategier för 2019–24
  • 20–21 juni: besättande av topposter efter EU-valet, genomgång av långtidsbudgeten i syfte att avsluta förhandlingarna senare under året
  • Källa: Europeiska rådet

    ANNONS