Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171211-usaalabamaval-540048_se.stnb_1.jpg
Den republikanske domaren och senatorskandidaten Roy Moore vid ett kampanjmöte i Dora i Alabama.

Blir trakasserianklagade Roy Moore senator?

Republikanerna i den konservativa delstaten Alabama manas sätta partiet främst och stödja domare Roy Moore – trots att han anklagats för sexuella trakasserier. Det haussade fyllnadsvalet till den amerikanska senaten står på tisdag.

"Hej, det här är president Donald Trump och jag behöver Alabamas röst på Roy Moore."

Den bekanta rösten ekar nu i telefoner i den valfebriga delstaten, efter att presidenten i helgen spelat in ett meddelande till stöd för den ärkekonservative tidigare chefsdomaren. I fredags, vid ett politiskt massmöte i grannstaten Florida, dundrade Trump ut att USA "inte har råd" med en Moore-förlust.

Nära Obama?

Moores demokratiske motståndare, åklagaren Doug Jones, ligger nu under i opinionsmätningarna. Han utmålas av Republikanerna som en vänsterdemokrat som ideologiskt står expresident Barack Obama nära. Men även Jones kämpar in i kaklet. Bara några timmar innan vallokalerna öppnar gör hans kampanj en stor sak av att delstatens andre senator, republikanen Richard Shelby, sagt till nyhetskanalen CNN att han på grund av sexanklagelserna inte kan rösta på Roy Moore.

- Med detta val kan vi visa världen vad vi står för, sade Jones när han kampanjade på söndagen enligt nyhetsbyrån AP.

Han utmålar Moore som någon som söndrar och skapar konflikt.

Djupt kristne Roy Moore är abortmotståndare och känd för att ha vägrat att utfärda vigselbevis för samkönade par. Han har kallat homosexualitet för ondska och uttryckt starkt islamofobiska åsikter.

Hävdar häxjakt

Men de senaste veckorna har rapporteringen om honom handlat om tidningen The Washington Posts vittnesmål från kvinnor i Alabama som hävdar att Moore utsatte dem för sexuella trakasserier på 1970-talet. Närmandena ska ha skett då de själva var tonåringar, minst en kvinna säger att hon var minderårig, 14 år, när övergrepp skedde.

Moore själv nekar till anklagelserna och hävdar att han är utsatt för en häxjakt. Hans anhängare verkar vara av samma åsikt, att döma av entusiasmen på valmöten – ivrigt påhejade av president Trumps kontroversielle tidigare chefsstrateg Steve Bannon.

Till en början fick sexanklagelserna många av Moores partikamrater att tveka, bland dem senatens majoritetsledare Mitch McConnell som uppmanade domaren att dra tillbaka sin kandidatur. Donald Trump var avvaktande men i förra veckan tog han steget fullt ut och ställde sig bakom Moore – med hänvisning till att en demokratseger vore förödande. Då ställde sig också Republikanska partiet bakom honom, med ekonomiskt och strategiskt stöd.

Partisplittring

Nu är det upp till väljarna att bestämma vem som ska ersätta den tidigare senatorn Jeff Sessions, som Trump tidigare i år utsåg till justitieminister. Valet är oerhört viktigt för Republikanerna, eftersom deras majoritet i kammaren är liten – i nuläget har de 52 av de 100 platserna. Och Trump har fortfarande inte fått igenom någon stor reform.

Valet i Alabama visar också på den rådande splittringen mellan etablerade politiker och så kallade outsiders, som ofta har mer kontroversiella åsikter. Faktum är att det är osäkert om Moore – om han väljs in i senaten – kommer att stödja den republikanska agendan eller förorda mer konservativa lagförslag.

Fakta: Valet i Alabama

Tisdagen den 12 december håller delstaten Alabama fyllnadsval för att utse en ersättare till Jeff Sessions i senaten. Sessions utsågs tidigare i år till justitieminister av president Donald Trump. I väntan på fyllnadsvalet har den mer mittenorienterade republikanen Luther Strange suttit in på Sessions stol.

Strange förlorade dock det republikanska primärvalet mot betydligt mer konservative Roy Moore, 70 år, som tidigare varit chefsdomare i Alabamas högsta domstol. Hans demokratiske motståndare är Doug Jones, 63 år, åklagare som främst är känd för att ha drivit ett uppmärksammat fall på 1990-talet mot två medlemmar av Ku Klux Klan. De fälldes för att ha dödat fyra svarta flickor i ett uppmärksammat attentat mot en baptistkyrka i Birmingham 1963.

Alabama är känd som en konservativ delstat som oftast röstar republikanskt. När det i november blev känt att flera kvinnor anklagat Roy Moore för sexuella trakasserier tog Doug Jones ledningen i opinionsmätningarna. Nu har Moore dock återtagit ledningen, i nuläget har han ett stöd på 49,1 procent mot Jones 45,3, enligt oberoende Real Clear Politics sammanställning.