Bakgrund: Donald Trump och Ryssland

Frågan om Trumpstabens eventuella kontakter med Ryssland har skapat rubriker alltsedan Donald Trump tillträdde som USA:s president i januari.

ANNONS
|

USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i fjolårets valrörelse och många undrar om det var till presidentens fördel – och om viss aktivitet skett i maskopi med Trumps kampanj. I dagsläget pågår flera utredningar i såväl kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Den mest uppmärksammade är den särskilde åklagaren Robert Muellers undersökning. Mueller, som tidigare varit FBI-chef, fick i maj det breda uppdraget att ta reda på "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor". Han fick jobbet efter att Trump avskedat FBI-chefen James Comey och sagt att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra.

ANNONS

De första som åtalades av Mueller var Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och dennes samarbetspartner Rick Gates. De överlämnade sig frivilligt i slutet av oktober. En av åtalspunkterna var konspiration mot USA.

Även Trumps tidigare kampanjrådgivare, George Papadopoulos som i Muellers utredning erkänt sig skyldig till att ha ljugit för FBI, har åtalats.

Nu åtalas också den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn för att ha ljugit för FBI om sina kontakter med Rysslands dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak. Att Flynn inte sade hela sanningen om sina kontakter med ambassadören till vicepresidenten var även skälet till att han tvingades avgå från posten som Trumps säkerhetsrådgivare i februari, efter bara 24 dagar.

Även justitieminister Jeff Sessions träffade ambassadören under valrörelsen och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningarna. Det har han fått kritik från presidenten för. Det är även känt att Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr i fjol mötte en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump den yngre fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton, som var Trumps motståndare i presidentvalet.

Moskva har förnekat all inblandning i försöken att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS

De rysk-amerikanska relationerna var mycket kyliga under Trumps företrädare Barack Obamas tid, bland annat i ljuset av Rysslands inblandning i Ukrainakonflikten och annektering av Krim samt de sanktioner som följde på den. De har fortsatt att vara kyliga under Trump, även om det är tydligt att Trump och Rysslands president Vladimir Putin hyser viss respekt för varandra.

TT

ANNONS