En gammal valdekal med Mugabe på en byggnad i Harare.
En gammal valdekal med Mugabe på en byggnad i Harare.

Afrikaexpert: Mugabe tillåts inte sitta kvar

Att Robert Mugabe sparkats som partiledare av sitt parti Zanu-PF är en mycket kraftig signal. Att han samtidigt säger att han sitter kvar som president kommer militären inte att tillåta, enligt Afrikaexperter.

ANNONS
|

- Vilket fruktansvärt antiklimax, en del tror att han kommer att avgå i morgon, andra tror på riksrätt. Mugabe sade att han skulle leda partikongressen i december och det kan han rimligen inte tillåtas eftersom han är avsatt som partiledare, säger Sten Rylander, Afrikakännare och före detta ambassadör i bland annat Zimbabwe.

Mugabe meddelade under ett tv-sänt tal på söndagen att han sitter kvar som president. Generaler ur militären som vill byta ut honom satt bredvid.

ANNONS

- De vill inte framstå som kuppmakare och måste finnas där på något sätt. Man vill till varje pris förhindra att komma på kant med statschefen, säger Sten Rylander.

"Vill ha snabbt maktskifte"

Den rådande situationen i Zimbabwe, där militären i princip tagit makten och har stöd av folket, är unik, anser Henning Melber vid Nordiska Afrikainstitutet.

- Jag tror att det som sker just nu är att militären försöker få det att se ut som om det inte skett någon kupp. De vill ha ett snabbt maktskifte innan omvärlden säger att detta sker illegitimt. Och vad som skett de två senaste två dagarna visar att Mugabe har inget stöd.

93-åringen valde att inte avgå frivilligt från presidentposten på söndagen. Men om Mugabe avgår självmant senare kan han i viss mån rädda ansiktet, och sin egen säkerhet.

- Men han är envis och kommer att hävda att det sker i strid med konstitutionen. Militären har skapat en situation där människor kan säga sin mening fritt samtidigt som det är med militärens översyn, utan våldsamma medel. Det är en absurd situation, säger Melber.

ANNONS

"Från ett fängelse till ett annat"

Militären vill till varje pris undvika en situation där Mugabe vägrar att gå, vilket skulle leda till problem.

- Det skulle strida mot Afrikanska unionens och SADC:s regler, och den mjuka kuppen anses som illegitim.

Melber är tveksam till om maktskiftet leder till en förbättring, då Emmerson Mnangagwa som sannolikt tar över spås gå i Mugabes fotspår.

- Många människor på gatorna som nu firar delar bilden av att "vi har varit fångar i ett fängelse och förs över till ett nytt, men njuter av lite frisk luft och frihet under tiden".

"Mycket kraftiga signaler"

Sten Rylander säger att både massdemonstrationerna mot Mugabe och partiets beslut att sparka honom som partiledare är mycket kraftiga signaler.

- Vi får se vad den regionala samarbetsorganisationen SADC gör. De har indikerat att de ska ha ett toppmöte på statschefsnivå och enligt de regler som finns får man inte genomgöra regimförändringar med militära medel.

ANNONS
TT
ANNONS