Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Skee foerskola vid gamla mejeriet 2
Placering. Den nya förskolan ska ligga bakom det gamla mejeriet vid Grålös.

Tillfällig förskola möjlig lösning i Skee

I väntan på att den nya förskolan byggs i Skee undersöker kommunen nu möjligheten att inrymma en tillfällig förskola i Skee skola.

Det saknas förskoleplatser i Skee, och för att möta lagkravet att barn ska få en förskoleplats inom fyra månader planerar kommunen nu att upprätta en tillfällig förskola på Skee skola.

– Vi har gjort det vid ett tidigare tillfälle och då fungerade det bra, säger Annelie Gollungberg som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.

Blir den tillfälliga förskolan verklighet kommer den att öppna under våren.

– Det vi måste titta på är om vi bara ska ha den öppen under våren eller om den ska vara kvar även i höst. Sedan är det mycket praktiska delar. Lokalerna måste fungera både för barn och för förskolepersonalen, säger Annelie Gollungberg.

Även om det ställs andra krav på en förskolelokal än ett vanligt klassrum kommer det inte krävas några ombyggnationer för att inrymma förskolan i de befintliga lokalerna.

– Vi måste lösa situationen som är i Skee. Det är många barn där och vi ser inte att det minskar. Det är en kommundel som är väldigt barntät och vi har många barn som står på kö i avvaktan på den nya förskolan, säger Annelie Gollungberg.

En ny förskola har varit på gång i Skee under en längre tid. I mars förra året beslutades det att förskolan skulle byggas bakom det gamla mejeriet vid Grålös. Ett beslut som möttes av motstånd från boende i området och av oppositionen.

I en skriftlig reservation skrev moderaterna att ”bristen på gång- och cykelvägar i området gör placeringen på den aktuella platsen synnerligen olämplig” samt att det ”finns ingen anledning att starta ett planbesked innan man har utrett att området inte är belastad av miljögifter”. På fastigheten där förskolan ska ligga har det tidigare bedrivits mejeri, tillverkning av plastdetaljer och mekanisk verkstad.

Beslutet överklagades vilket gjorde att arbetet med förskolan drog ut på tiden. I förra veckan fick kommunen besked från mark- och miljödomstolen att de avslagit överklagan, vilket innebär att arbetet med förskolan nu kan komma igång.

– Nu sätter Strömstadslokaler igång att projektera för bygget, säger Kerstin Karlsson (L) som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

När byggstarten för förskolan blir är ännu inte klart men förhoppningen är att det inte ska dröja alltför lång tid.

– Behovet av de här förskoleplatserna är jättestort så vi hoppas att vi ska komma igång så snart som möjligt, säger Kerstin Karlsson.