Veteranbilarna rullade in i Tanumshede

En efter en rullade de in. Veteranbilarna som skulle vara med i lördagens rally. Solen glänste i lacken och humöret bland deltagarna var på topp. Inte undra på det.

ANNONS
|

–Nu börjar säsongen med träffar och utflykter, säger en leende Grebbestadsbo, Anders Munk, som har laddat upp med både det ena och det andra på taket till sin "bubbla", en Volkswagen från 1972.

Fiskespö, skateboard och en fågelholk till exempel.

–Det gäller att vara förberedd. Man vet aldrig vad man kan råka ut för. Man får inte roligare än man gör sig.

Spännvidden är stor för hur gamla bilarna i årets upplaga av Överby classic rally är. Utifrån sett skulle det brittiska fordonet, som flera står och tittar nyfiket på när Bohusläningen kommer förbi, visserligen kunna ha rullat på 1930-talets vägar. Men skenet bedrar.

ANNONS

–Egentligen är det en motorcykel, säger ägaren Terje Berget från Strömstad och berättar att trehjulingen av märket Morgan tillverkades så sent som 2012 enligt design från förr.

För de intresserade har han information och bilder med sig på fabriken, förr och nu, och hur fordonen såg ut i början av 1900-talet.

Det soliga vädret bidrar till att många sluter upp.

–Vi är här tidigt för att titta på de andra bilarna och träffa folk med samma intresse. Förra helgen var vi på en träff i Sarpsborg, säger Per Torgare från Bullaren som står bredvid sin Oldsmobile tillsammans med Sture Larsson och Lilian Larsson,

De bor i en bygd där intresset för den här typen av fordon är stort.

–Bara i Bullaren finns det ungefär 50 amerikanare och sett till hur många som bor där så är det mycket tycker jag även om alla inte är körbara, säger Sture.

Maj-Lis Johansson, Strömstad, står och antecknar vid en bil och i handen håller hon en påse från arrangören att ha med sig på dagens tur.

–Det är startkittet. Här har vi till exempel fått ett quiz med frågor och en vägbeskrivning hur vi ska köra. Det kommer att finnas olika stationer utmed banan där vi ska stanna och göra tester och få poäng utifrån det som utförs. Det finns en lapp också för att rösta på finaste fordon.

ANNONS
ANNONS