Uppsägningarna är på väg att bli ett stort problem för räddningschef Gunnar Ohlén.
Uppsägningarna är på väg att bli ett stort problem för räddningschef Gunnar Ohlén.

Tufft läge för räddningstjänsten i Tanum

Läget ser illa ut för räddningstjänsten i Tanum, som till sommaren kan komma att stå med halverad styrka. Men i andra kommuner uppges det nya avtalet inte ha orsakat avhopp.

ANNONS
|

– I dagsläget är det så att halva styrkan har sagt upp sig. Om det blir så har vi ett uppenbart bekymmer att lösa våra uppgifter, säger Gunnar Ohlén, räddningschef i Tanum.

Han ser missnöje med brandmännens nya kollektivavtal som skälet till massavhoppet. Uppsägningstiden är på tre månader vilket innebär att räddningstjänsten kommer vara kraftigt decimerad till sommaren om ingen lösning nås, vilket ändå Gunnar Ohlén hoppas på.

– Vi ska verkligen försöka att hitta lösningar. Vi vill gärna ha vår personal kvar, säger han.

I övriga kommuner i Bohusläningens område har man dock inte sett samma våg av avhopp som i Tanum. Peter Bergman, räddningschef i Sotenäs, uppger att man i nuläget inte har några personalsvårigheter och att man nyanställer. I Strömstad har personalsituation varit besvärlig länge. Det har inte med avtalet att göra utan handlar om svårigheter att rekrytera och utbilda personal.

ANNONS

– Vi har några uppsägningar på gång men de är inte relaterade till missnöje med avtal eller något annat. Det begränsar sig till tre stycken, och en som slutade redan förra året, säger räddningschefen Rolf Olausson som vidare berättar att man under våren kommer att genomföra en rekryteringskampanj.

Det har inte heller kommit in några uppsägningar inom Mitt Bohuslän, som omfattar Uddevalla, Munkedal och Lysekil, där avtalet är enda orsaken, enligt Mikael Svantesson, operativ chef:

– Det har kommit in uppsägningar, men de har andra orsaker också, ändringar i familjeliv eller att man fått annat jobb till exempel. Det kan tyda på att det finns en oro kring avtalet men att man inte har gått till handling och sagt upp sig på grund av det.

Han konstaterar vidare att det inte är stabilt på personalfronten, och säger att det "finns vakanser här och där". Ett intensivt rekryteringsarbete pågår, bland annat med en rekryteringsträff i Lysekil ikväll, tisdag.

Inte heller inom Räddningstjänsten Orust eller inom Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund, Närf, i Färgelanda har deltidsbrandmän sagt upp sig på grund av avtalet, enligt respektive räddningschef. På Orust är det fortsatt svårt att rekrytera enligt räddningschef Marcus Larsson, framför allt till Svanesund. Dock har man nyanställt tre personer hittills i år. Räddningschef Hans Därnemyr, Närf, säger att det inte är några överhängande problem med att rekrytera till Färgelanda och Högsäter, utan just nu utbildar nyanställda.

ANNONS
ANNONS