Konkurshotat köpcentrum. Handelscentrats kritiker tycks ha fått rätt i första ronden. Den lånegivande banken har begärt shoppingcentret i konkurs, men kunderna och affärsinnehavarna tog beskedet med ro.
Konkurshotat köpcentrum. Handelscentrats kritiker tycks ha fått rätt i första ronden. Den lånegivande banken har begärt shoppingcentret i konkurs, men kunderna och affärsinnehavarna tog beskedet med ro.

Tar konkurshotet med ro

Vare sig kunder eller affärsinnehavare är särskilt oroade över torsdagens besked om konkurshot för Tanums shoppingcentrum.

ANNONS
|

När Strömstads tidning besöker Tanums shoppingcentrum under torsdagsförmiddagen är där nästan mer personal än kunder.

- Man har sett läget och förstått att det varit ohållbart, butiker har försvunnit och restauranger har stängt. Kundtillströmningen är inte som önskat, säger en expedit.

Lillemor och Stig Hogebrandt handlar regelbundet på köpcentret och hade redan nåtts av beskedet via media:

- Det är tragiskt när det händer en sån här sak, säger Lillemor Hogebrandt.

Hennes man inte orolig för att köpcentret kommer att försvinna.

- Nej, köpcentret kommer att fortleva. Byggnaden finns, så det blir nog en konkurs, skuldavskrivning och sen tar kanske nån annan över och driver det vidare. Det var många konkurser för Tanumstrand i början också, men därifrån hörs inte längre några tråkiga nyheter, säger Stig Hogebrandt.

ANNONS

Ett norskt par hade stannat i Tanum på vägen hem. De hade inte nåtts av beskedet om konkurshot:

- Det är första gången som vi är här, vi tänkte ta en titt och handla lite mat. Här är väldigt lite folk, lugnt och stilla, konstaterar Cathrine Nyland.

- Köpcentret är fint och det är kanske inte så konstigt att det är lite folk, det är trots allt en vardagsförmiddag, säger Per Nyland.

Bland kunderna finns också en starkt kritisk röst, men personen vill inte figurera med namn och bild:

- Hela shoppingcentret är byggt på glädjekalkyler från första början, omsättningen är för låg och flera restauranger har redan slagit igen.

Inga av de affärsinnehavare eller föreståndare som vi pratat med är särskilt oroliga för framtiden, men de beklagar vad som hänt.

- Vi hoppas att det blir bra och att vi kan fortsätta vara här, men vi får se hur det blir, säger Felicia Lennström som driver Buars ryttarbod & boutique tillsammans med sin mamma.

Ann-Cathrine Friberg äger Unique 4U och är just i färd med att flytta sin butik, men bara några tiotal meter, till huvudentrén. Hon är väldigt positiv:

- Jag tror att det kommer bli riktigt bra när det är färdigt. Jag har fått ett väldigt bra bemötande från centrumledningen som hjälpt mig så jag fått flytta hit till huvudentrén. Det är större kundflöde här sen restaurangerna stängde på den norra sidan, säger hon.

ANNONS

Robbin Kruit är butiksansvarig för reparationsfirman Devicefix. Även de vill stanna kvar:

- Vi är inte alls oroliga och inte beroende av ett stort kundflöde. Bara en tiondel av våra kunder är spontana. Det går bra här och är värt att stanna kvar, säger han.

Fakta: Shoppingcentret

Tanums shoppingcentrum öppnade i december 2014. Då fanns ett 60-tal affärer och restauranger på den 40 000 kvadratmeter stora ytan. I dag finns där bara ett 40-tal kvar. Kommunpolitikerna räknade med 300-400 nya jobb i kommunen. Deutsche Bank lånade ut 375 miljoner till projektet och i dag är skulden uppe i 386 miljoner med alla räntor.

ANNONS