Rymmer mer. Nu har kärlen med solcellsdriven teknik för att packa skräpet effektivt placerats i centrala Hamburgsund med flera orter utmed Tanums kust.
Rymmer mer. Nu har kärlen med solcellsdriven teknik för att packa skräpet effektivt placerats i centrala Hamburgsund med flera orter utmed Tanums kust.

Solceller ska packa turisternas skräp

Med inspiration från Smögenbryggan har nu Tanums kommun satt ut en typ av smarta sopkärl med solceller på för att på ett smidigare sätt hantera allt avfall i kustorterna.– Vi gör detta som ett test, säger förvaltningschef Peo Johansson.

ANNONS
|

För lokala företagare är sommaren en oerhört viktig tid, eftersom det kan vara betydligt magrare andra delar av året. Och då är det en fördel med en ren och snygg offentlig miljö.

Fast med många människor i rörelse finns det som bekant också en tendens att det slängs saker och ting både här och där.

–Det är i kustorterna där det är väldigt många besökare på sommaren som vi behöver göra detta. När det blir mycket skräp hinner vi från kommunen inte tömma i den takt som det fylls på. Även om vi tömmer två gånger om dagen under högsäsong så räcker det inte, säger förvaltningschef Peo Johansson.

ANNONS

Bohusläningen har tidigare berättat om sopkärlen med inbyggda komprimatorer som drivs av solenergi för att packa skräpet. Sådana har testats av Sotenäs kommun på Smögenbryggan. Det fungerade effektivt men en nackdel var att kärlen blev så tunga att det krävde två personer för att tömma.

Problemet skulle kunna lösas genom att ändrade inställningar, men då går en del av den ökade effektiviteten förlorad.

–Vi gör detta som ett test för att se om det fungerar bra hos oss. Därför hyr vi bara kärlen under en period till att börja med, säger Peo Johansson.

Fler insatser planeras, till exempel kärl för glas i gästhamnarna så att flaskor och annat inte blandas med övrigt avfall.

ANNONS