Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Branneby bild 4
Socialt företag. Vägen ut Branneby håller till i Branneby gamla skola utanför Fjällbacka.

Socialt företag får EU-bidrag

Projektet Vägen ut Branneby har som första arbetsintegrerande sociala företag i Bohuslän fått ekonomiskt stöd från EU genom Leader.

Det sociala företaget Vägen ut Branneby i närheten av Fjällbacka, som Strömstads Tidning skrev ett reportage om den 31/1, har fått grönt ljus för projektet "Integrerande vägar till arbete" genom Leader Bohuskust och gränsbygd - Lokalt ledd utveckling. Projektet innefattar kommunerna Tanum, Strömstad, Lysekil och Sotenäs och har beviljats medel för tre år.

Projektet ska stärka etableringen av arbetsintegrerande socialt företagande och Vägen ut Branneby, samt möjligheten att nå arbetsmarknaden för personer som idag är arbetslösa.

Projektet innebär att 32 personer kan arbetsträna på Branneby enligt Vägen ut:s karriärstödsmetod. De får dessutom möjlighet att delta i ettåriga kurser i socialt företagande som Companion Fyrbodal anordnar.

– Vi är jätte, jätteglada, säger verksamhetschef Magdalena Herrnsdorf. Det känns helt fantastiskt och som ett stort förtroende.
 Projektet har flera målgrupper: ungdomar, arbetslösa, nyanlända och människor med försörjningsstöd eller funktionshinder.

Verksamheten innebär arbetsträning inom trädgård, odling, snickeri, hantverk, grönt kök och förädling.
 Vägen ut Branneby är det första arbetsintegrerande sociala företaget i Bohuslän som får Leaderstöd.

– En viktig del i projektet är att vara ett nav för utvecklandet av fler sociala företag, samarbeta med lokala småföretag och läroplatser samt arbeta för grön hållbar utveckling, säger Magdalena Herrnsdorf.

Fakta: Vägen ut

Vägen ut Branneby är en del av Vägen ut-kooperativen som sedan 2002 drivit arbetsintegrerande sociala företag i Göteborgsområdet. Grundtanken med företagen är att de ska vara en plats för människor som pågrund av arbetslöshet, utbrändhet eller andra orsaker hamnat långt borta från arbetsmarknaden.